Webhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.be

Een introductie voor WordPress themes

Een introductie voor WordPress themes
MijnHostingPartner

Een introductie voor WordPress themes

WordPress is het populairste Content Management Systeem voor het maken van allerlei verschillende soorten websites. Van blogs tot portfolio’s en bedrijf websites. Een thema staat centraal bij een WordPress website. Laten we de achterliggende techniek, waar je op dient te letten, en meer behandelen in deze blog post. 

Het mooie aan een WordPress website is dat je met een druk op de knop over kan schakelen van thema’s op je website. Een thema zorgt ervoor dat jouw website er in een keer geheel anders uitziet. Dit kan je dus gemakkelijk aanpassen in het begin van je WordPress website. Of je doet dit op een later tijdstip. Dat maakt vaak niet uit. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen, onderhouden en het werken met een thema. In dit artikel zouden we dit graag wat nader toelichten en behandelen waar je op dient te letten met een thema. En hoe er het beste uit gehaald kan worden. 

Een WordPress thema installeren 

Een WordPress thema installeren is een simpele opgave. Nadat je WordPress hebt geïnstalleerd kan je navigeren naar de Thema instellingen om er zo een te installeren. Wil je weten hoe dit exact in zijn werk gaat? Neem dan even een kijkje in onze kennisbank. Hier behandelen we dit in detail en stap voor stap. 

Het installeren van WordPress thema’s gaat via WordPress zelf of via een externe site. Via een externe site dien je hem eerst up te loaden naar je hosting met een FTP client zoals Filezilla. En kan je hem hierna activeren en in betaalde gevallen ook actief maken met een sleutel. 

Gratis WordPress thema’s

De meest gekozen weg voor WordPress websites is het gebruiken van Gratis thema’s. WordPress zelf is immers gratis te downloaden en gebruiken, waarom zou een thema dan ook niet gratis dienen te zijn? Voor een groot aantal websites is een gratis thema ook voldoende om de website te draaien. Gratis thema’s zijn vaak door een groot team ontworpen om standaard met WordPress te leveren, zoals je in de laatste update het twentytwenty thema standaard geïnstalleerd hebt staan. Of juist door bedrijven of particulieren ontworpen om als basis te dienen voor een website. Die je dan op een later stadium kunt uitbreiden met een Premium / betaald thema. Al deze gratis thema’s zijn direct te downloaden via de WordPress admin omgeving zelf. Ga je daarbuiten op zoek naar thema’s dan loop je risico op narigheid die er met dat thema mee komt. En raden wij dus ook altijd af om buiten de deur te zoeken. 

Betaalde WordPress thema’s

Betaalde WordPress thema’s zijn vaak de logische stap voor bedrijven en starters die wat meer budget hebben. Voornamelijk om een reden die je bij betaalde thema’s erbij krijgt. Premium support. Wij als webhoster krijgen vaker de vraag of wij hierin kunnen bemiddelen. Echter kunnen we dit helaas niet. Een betaald thema heeft als groot voordeel dat je bij een support team terecht kan van het thema zelf die al jouw vragen kan beantwoorden over de layout en design van je website. Daarom is dit vaak voor bedrijven een logische keuze om mee in zee te gaan. Ook komt een betaald thema vaak ook met instructievideos en een aparte kennisbank voor het thema zelf. Zo kan je altijd terecht voor die eene vraag over het thema. 

Ook is een voordeel van betaalde WordPress thema’s dat er vaak meer mogelijk is om in te stellen. Met de gratis thema’s die een premium functie beschikbaar hebben zie je dan vaak dit in de site editor in. Vaak zien dit functies die interessant zijn voor bedrijven. 

Sitebuilders bovenop een thema

Sitebuilders zoals Elementor worden vaak bovenop een thema geïnstalleerd om een website verder te kunnen uitbreiden en aan te passen naar wens. Dit maakt het gemakkelijk om een gratis of betaald WordPress thema nog verder aan te kleden en uit te breiden naar wens. Dit wordt vaak gebruikt door website ontwerpers die een WordPress website verkopen. Aangezien zonder te coderen wijzigingen zijn te maken aan de WordPress website. 

Om eerlijk te wezen zijn we hier geen fan van om te gebruiken. Vaak worden simpele wijzigingen dusdanig in de code verwerkt dat dit voor langere laadtijden zorgt en rommelige code en functionaliteit. Wanneer je een echt een bestaand thema aan wilt passen of op de schop wilt nemen kan je wellicht ook overwegen om een custom thema te laten ontwerpen door een bureau. Of geheel over te stappen naar een website gemaakt in Umbraco. Hier kan een advertentiebureau of website maker je verder mee helpen. Voor deze stap dien je wel wat meer te investeren en is daarom interresanter voor bedrijven dan voor particulieren. 

Updates en support van WordPress thema’s

Verreweg ook een belangrijk item voor elk thema wat je uitkiest is dat er voldoende en regelmatige updates zijn aan het thema. Een thema wat al maanden niet bijgewerkt wordt is niet alleen onveilig om te gebruiken, maar kan er ook voor zorgen dat je website op den duur niet meer kan draaien. WordPress is namelijk altijd in ontwikkeling en dient bijgewerkt te worden om stabiel en veilig te kunnen draaien.Kijk dus naar reviews, de verschillende support forums en de bugfixes van een thema voordat je de stap neemt om over te stappen naar dit thema. 

Hoe maak je de keuze voor jouw website? 

Uiteindelijk draait het er vaak om wat je zelf van jouw website wil. Is dit een simpele blog of portfolio? Dan is in de meeste gevallen een gratis WordPress thema al voldoende. Wil je echter van die uitgebreidere functionaliteit gebruikmaken, is er altijd voor te kiezen om een betaald thema te kiezen. Wanneer je voor een bedrijf de beslissing maakt dan is het vaak het slimst om of voor een betaald thema te kiezen, of een website ontwerper mee in zee te gaan om alles naar wens te krijgen op je bedrijvenwebsite. En dan heb je ook altijd een persoon of team waar je vragen aan kunt stellen over je thema of wijzigingen door kunt laten voeren. 

Welk WordPress thema gebruik jij? Laat het ons weten.