Afbeeldingen gebruiken op je website

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner09-08-2024

Hoe lang blijven bezoekers op een pagina?

Wanneer je jezelf afvraagt hoelang bezoekers op een pagina blijven dan is
Lees meer
MijnHostingPartner17-12-2022

Mail workflow - Organisatie in je email

Er zijn een hoop verschillende manieren waarop je jouw email kunt inrichten
Lees meer
MijnHostingPartner08-04-2024

Wat is de Footer van een website?

Terwijl de aandacht vaak naar de header en de inhoud van een website gaat
Lees meer
MijnHostingPartner30-01-2021

Afbeeldingen gebruiken op je website

Met vrijwel elke website krijg je te maken met het gebruiken van afbeeldingen en media op je website. Of dit nu voor een WordPress website, een zelfgemaakte, of een Umbraco website is. Maak je de afbeeldingen zelf? Of gebruik je zogenoemde stock images? Laten we in deze blog post weer even alles op een rijtje zetten. 

Met een afbeelding op plaatje op een website kan je in een oogopslag snel de aandacht vastgrijpen van een bezoeker. Je kan hierin een hoop vertalen. Of dit nu intressereren is, activeren of aansturen tot aankoop. Daarom gebruikt elke website wel een vorm van afbeeldingen. Er zijn dan een aantal opties met het gebruiken van afbeeldingen op het web. In deze blog behandelen we hoe ze te gebruiken zijn, en van welke bron het beste aansluit op jouw website.

Afbeeldingen zelf maken

Afbeeldingen zelf maken is voor velen een zeer goede optie. Of dit nu voor een bedrijvenwebsite, een blog of portfolio is. Met afbeeldingen zelf maken heb je altijd ook zelf het copyright in de hand. Wat je mogelijk een hoop problemen kan besparen. Afbeeldingen zelf maken hoeft niet met een aparte camera met een grote investering. Dit kan ook al gewoon met je smartphone met een behoorlijke camera een mooi resultaat geven. Onthoudt dat afbeeldingen altijd gecomprimeerd en geoptimaliseerd dienen te worden voor het web. Dit om websites geschikter te maken voor het inladen op mobiele apparaten op minder goede netwerken. 

Met een mooie lichtbron en achtergrond maak je al gauw mooie product foto's, en algemenere foto’s van landschappen, diensten of andere items kunnen op die manier gemakkelijk gemaakt worden. Wanneer je dit door een professional wilt laten doen dan kan je dit uiteraard uitbesteden aan een bureau of ook een freelancer.

Wanneer je software of andere computer gerelateerde diensten aanbiedt dan kan je natuurlijk ook bijzonder goed gebruikmaken van de screenshot capture tool die elk besturingssysteem wel heeft. Van Windows tot Android en IOS. Een screenshot is zo te maken, en vervolgens te bewerken met eenvoudige programma’s. Zoals wij bijvoorbeeld bijzonder veel doen in onze kennisbank. 

Afbeeldingen van stock image websites (Gratis en Betaald)

Een andere optie die door nieuwswebsites, blogs en bedrijvenwebsites ook enorm veel gebruikt worden zijn stock image websites. Waarvan de bekendste Adobe Stock is. Hier betaal je per afbeelding of een maandelijks bedrag om verder gebruik te maken van afbeeldingen. Deze afbeeldingen zijn dan vaak algemeen en worden ook gebruikt door velen anderen. Unieke content in de afbeeldingen is daarom vaak ver te zoeken. Echter sluit het bij de meeste blog posts en algemene informatie pagina’s goed aan. Het bespaard je ook de tijd en moeite die nodig is om zelf foto’s te maken. 

Daarom is dit vaak voor bedrijven en webmasters met meer budget de keuze voor afbeeldingen op een website. Het is nu eenmaal makkelijker om via de zoekmachines op de stock websites in te tikken wat voor afbeelding je wilt. En hem even te downloaden en bewerken. Dan het is om voor elke pagina of product zelf foto’s te gaan maken. 

Natuurlijk zijn er ook gratis stock foto websites beschikbaar die te vinden zijn. We hebben deze ook in eerdere blog posts behandeld. De favoriet van velen is UnSplash. Vaak is het echter wel nodig om credits te geven aan de artiest met een link vanaf jouw website.

Gebruik nooit afbeeldingen die je zomaar ergens vindt, zelfs met credits te geven kan je dit een hoop problemen opleveren. Daarom is het raadzaam om altijd even je huiswerk te doen voordat je een afbeelding gebruikt op je website. 

Afbeeldingen optimaliseren voor het web

Afbeeldingen optimaliseren voor je website en dus ook de hosting is van belang voor een aantal hoofdredenen. Laten we deze hier even behandelen: 

Bespaard ruimte binnen je hosting pakket

Nu is het bij de meeste websites niet het geval dat je ook maar in de buurt komt van het standaard totaalpakket limiet van 25 gigabyte. Maar als je een website jaren onderhoud, en bijwerkt met content met veel foto’s kan het maar zo zijn dat je hier toch in de buurt bij komt. Het is daarom van belang dat je voor elke foto, logo en andere media hem even comprimeert en optimaliseert. 

Hier zijn geen onnodige tools voor nodig of gelijk een abonnement op Adobe Photoshop. Dit kan ook heel simpel even met Paint. Pas het formaat van de afbeelding aan naar wat je nodig hebt. Standaard maat die ik vaak gebruik voor cover foto’s is 1204 bij 904 pixels, en voor foto’s binnen artikelen 900 bij wat er nodig is. Hangt er altijd vanaf wat voor foto het is natuurlijk. 

Zo kan je met die eene handeling al vaak een afbeelding van een paar mb naar onder of rond de 100 kb krijgen.  Zodra je 100 foto’s op een website hebt kan dit dus aardig wat ruimte besparen.

Betere laadtijden van je website

Grootste reden waarom het belangrijk is om je afbeeldingen op de correcte manier te uploaden en beheren is om ervoor te zorgen dat de laadtijd van een website zo snel mogelijk is. Websites inladen op mobiele apparaten kunnen bijzonder veel last hebben van meerdere afbeeldingen die groter zijn dan 1 mb. Vaak is de hoofdregel dat jouw website niet boven de 1mb totaal dient uit te komen om de belangrijkste pagina’s in te laden. Dit kan natuurlijk niet altijd. Maar het is een goede regel voor bijvoorbeeld de homepagina, en je populairste pagina’s. Dit zorgt ervoor dat jouw content altijd razendsnel ingeladen kan worden, op elk apparaat.

Past beter op je website zonder onnodige dubbele bestanden te creëren

Zeker het content management systeem WordPress is hier schuldig aan. Zodra je een afbeelding bewerkt via WordPress zelf dan maakt hij meerdere bestanden staan in andere formaten. Dit resulteert in vervuiling van de bestanden en vaak voor onduidelijkheid als je daadwerkelijk hier eens in de bestandsstructuur gaat kijken. Probeer dus altijd offline of op je computer eerst de foto te bewerken of bij te snijden alvorens je hem upload naar je website. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk om te doen, zeker met header afbeeldingen enzovoort die je eerst even moet zien op je website alvorens hem te gebruiken. Maar bij de dagelijkse blog posts en artikelen is dit een kleine moeite om eerst te doen.

We hopen dat je natuurlijk weer wat hebt gehad aan deze blog post. Mocht je hem interessant genoeg vinden om te delen dan stellen we dit natuurlijk zeer op prijs. Voor verdere vragen kan je altijd even op de chat komen of in de kennisbank kijken. We helpen je graag verder om ook van jouw website een succes te maken!