Website werkzaamheden uitvoeren in de nacht
Soms ontkom je er niet aan om bepaalde werkzaamheden in de nacht uit te voeren voor je website. Bijvoorbeeld met grote overzettingen, nieuwe website designs, en andere ingrijpende zaken is dit vaak de enige manier om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk bezoekers en klanten hier last van hebben. In de IT in zijn algemeen is in de nacht werkzaamheden en updates uitvoeren geen vreemd concept. Laten we in deze blog post een aantal aspecten hiervan bespreken, en hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw website bezoekers het minste last hebben van je werkzaamheden.
Werkzaamheden waarin dit bijvoorbeeld noodzakelijk is
Er zijn een aantal werkzaamheden waar in de nacht werken noodzakelijk is, de meest voorkomende zijn bijvoorbeeld het vernieuwen of het verhuizen van een website. Of het overschakelen van bijvoorbeeld een oud ontwerp naar een nieuw ontwerp. Om een concreet voorbeeld te noemen, kan je een nieuwe website hebben ontwikkeld in bijvoorbeeld een ander Content Management Systeem op een subdomein hosting. En die wil je overzetten naar je hoofddomein. Om voor het minste oponthoud te zorgen voor je bezoekers is deze overplaatsing het beste in de nacht uit te voeren. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er nog een fout naar boven komt die eerst opgelost moet worden, of dat je toch nog ergens tegen aan loopt. In de nacht kan je dit op je gemak oplossen, en niet om de 5 minuten lastig gevallen worden met meldingen.
DNS refresh heeft verwerkingstijd nodig
DNS refresh is een term die wij ook een hoop aangeven aan klanten, en zodra je in de wereld van het internet en websites terecht komt, bekend mee raakt. Wijzigingen op DNS basis hebben altijd enige verwerkingstijd nodig om wereldwijd verwerkt te worden en ingezien. Voor enkel een .txt record toe te voegen hoef je niet perse te wachten tot diep in de nacht, maar voor zoiets als het overzetten van je mail DNS dan is dit wel aan te raden. Check enige grote wijzigingen ook vooral met externe tools zoals DNSchecker en MXtoolbox om wereldwijd in te zien wat de status is.
Let op de tijdzones
Wanneer je wereldwijd publiek hebt, is het essentieel om rekening te houden met verschillende tijdzones. Wat voor jou 's nachts is, kan voor anderen overdag zijn. Plan je werkzaamheden zorgvuldig om de minst impactvolle uren voor je doelgroep te kiezen.
Kies voor de nachtelijke uren waarin het minste verkeer wordt verwacht op jouw website. Analyseer de piekuren en plan je werkzaamheden zorgvuldig buiten deze uren. Met een wereldwijd publiek is het altijd kiezen uit het minst kwade, aangezien deze wereldwijd en ten allen tijden bezocht kan worden in bepaalde tijdzones. Kies in dat geval dus een tijdschema waarin je het minste verkeer terugziet. Zoals bijvoorbeeld in het weekend of op een zondag.
Kondig het van tevoren aan voor je terugkerende klanten
Voor terugkerende klanten en frequente bezoekers is het van groot belang om deze werkzaamheden vooraf aan te kondigen. Communiceer helder en ruim van tevoren over mogelijke verstoringen of tijdelijke niet beschikbaarheid van je website. Dit minimaliseert verrassingen en stelt gebruikers in staat om passende maatregelen te treffen.
Tijdelijke landingspagina live zetten tijdens de werkzaamheden
Zet tijdens de werkzaamheden een tijdelijke landingspagina of melding die aangeven dat de website tijdelijk niet beschikbaar is vanwege onderhoud. Hiermee geef je bezoekers duidelijkheid en voorkom je frustratie. Dit is met sommige werkzaamheden zoals DNS wijzigingen niet altijd mogelijk, omdat dit dan eerder zal uitkomen op een DNS error. Meld dus waar mogelijk ver van tevoren dat de werkzaamheden gepland zijn, en geef dit desnoods aan per email aan de klanten en bezoekers waar je van afhankelijk bent.
Heb jij al wel eens tot diep in de nacht doorgewerkt aan jouw website? Laat het ons weten!