Stappenplan voor het verhuizen van een website
Het komt vaak voor, je stapt over naar een andere webhosting, of je gaat intern over naar een andere omgeving. Hiervoor moet je jouw website verhuizen naar een andere server. Of locatie. In deze blog post leggen we het en ander meer uit welke stappen hierbij komen. En hoe je dit veilig en snel kunt doen.
Het verhuizen van een website kan op een hoop verschillende manieren. Met WordPress websites wordt er hier vaak gebruik gemaakt van een plugin hiervoor om de website te exporteren en vervolgens te installeren op de nieuwe serverlocatie. MijnHostingPartner.nl raadt het gebruik hiervan echter vaak af. Het is namelijk betrouwbaarder om dit handmatig te doen en kan met dit stappenplan door iedereen gebruikt worden om een website te verhuizen.
Laten we beginnen met het verhuizen van jouw website!
Verzamel de nodige informatie van de huidige server of locatie
Het verzamelen van de informatie is belangrijk om vast te stellen wat je nodig hebt in de volgende omgeving. Een aantal zaken die je na kan lopen zijn bijvoorbeeld de geïnstalleerde PHP of ASP versie. En of de website ook geschikt is voor een latere versie dan de huidige. Welke rechten geactiveerd zijn op de verschillende folders en bestanden. En of er een SSL certificaat geïnstalleerd is wat wellicht meeverhuisd kan worden, of een nieuwe voor aangevraagd dient te worden.
Ga dus even al je instellingen langs in het bestaande hosting pakket en vergeet niet even een screenshot te maken en op te slaan van je DNS instellingen. Bijvoorbeeld het txt record van Google wat nog meegenomen dient te worden of enig andere records. Die kan je dan gemakkelijk weer herstellen in de nieuwe omgeving.
Wat wil je allemaal verhuizen? Maak hier een backup van
De volgende stap na het vaststellen van de instellingen van de serveromgeving is om een backup te maken van alles wat je wilt bewaren. Maak dus een backup van al jouw website bestanden. Dit is bij Windows servers in de wwwroot. En bij Apache servers in de public_html folder. Dit is voor het gemak op te slaan in een zip bestand. En bewaar dit lokaal op je PC en bij voorkeur nog op een andere backup locatie zoals bij MijnBackupPartner.nl.
Hierna ga je naar de database, maak hier een export van en sla dit ook weer op. Maak ook en notitie van de huidige host voor MySQL, MS-SQL of voor MariaDB. En ga hierna naar jouw config bestand waar je jouw gegevens voor hebt instaan. Maak hier even een notitie van zodat je gemakkelijk dit weer weet te vinden om later aan te passen.
Voor de email die je kan hebben is het raadzaam om hier een lokale backup van te maken, dit kan met een aantal email clients. Bijvoorbeeld met Outlook door hiervoor een .pst bestand van te maken. Hierna kan je na het aanmaken van de email accounts bij de nieuwe omgeving weer dit importeren om al jouw email te behouden.
Vraag de verhuizing aan en stap over naar een nieuwe locatie voor jouw website
Nadat je alle voorgaande stappen hebt uitgevoerd kan je het proces beginnen om het domeinnaam te verhuizen naar een nieuwe host of partij. Dit werkt altijd snel en gemakkelijk en is eigenlijk alleen maar een verhuiscode voor nodig. Daarmee kan de domeinnaam worden overgezet. Ook kan je bij MijnHostingPartner.nl aangeven in de bestelling dat je de verhuiscode pas later inlevert. Zo kan je alles op je gemak klaarzetten op onze servers zonder dat je website er in de tussentijd uitligt.
Verder is het een kwestie van alle stappen weer opnieuw uitvoeren van deze lijst. En dat je dus eerst vaststelt wat de instellingen zijn in de nieuwe server ruimte of hosting pakket. En dat je hierna gaat kijken wat er allemaal dient te gebeuren om jouw website weer online te krijgen. Dus het uploaden van jouw website bestanden, het importeren van jouw database en het aanpassen van de configuratiebestanden naar de nieuwe gegevens. Het is altijd sterk aan te raden om overal nieuwe wachtwoorden voor in te stellen. Zowel voor de database gebruiker, als voor jouw administrator accounts. Zo begin je met een frisse start.
Er kunnen altijd nog wel een paar puntjes naar boven komen, raak hierbij niet gelijk in paniek, maar zet de uitgebreide foutmeldingen aan. Bekijk waar het probleem in zit en voer een zoekopdracht uit naar de foutmelding. Vaak zijn dit nog rechten die toegepast dienen te worden, of een PHP versie die nog even aangepast dient te worden. Mocht je er nu nog niet uitkomen, dan kan je altijd even online komen op de online chat. Of hiervoor even een ticket aan te maken in het klantenpanel. We helpen je graag verder om jouw website ook snel online te krijgen.