SQLyog een alternatief voor werken met phpMyAdmin

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner21-06-2021

Een website restoren vanuit een backup

We raden altijd aan om backups te maken van jouw hosting space maar hoe werkt
Lees meer
MijnHostingPartner12-10-2020

MariaDB binnenkort beschikbaar

Bij MijnHostingPartner.nl hebben we een lange historie met het hosten van MySQL
Lees meer
MijnHostingPartner21-11-2014

Aankondiging Onderhoud (web)mail in de nacht van 2

In de nacht van 24 op 25 november zal er onderhoud gepleegd worden aan onze
Lees meer
MijnHostingPartner04-11-2023

SQLyog een alternatief voor werken met phpMyAdmin

Er zijn verschillende tools en opties die je kunt gebruiken voor het werken met je MySQL 5, MySQL 8 en MariaDB database. Waar de meeste mensen bekend mee zullen zijn is de online beheeromgeving die wij ook voor je klaar hebben staan, phpMyAdmin. In sommige situaties is het echter raadzamer om lokaal te werken met een programma. Dit kan namelijk beter omgaan met grotere bestanden, wat handig is voor grotere websites. Laten we in deze blog post een kijkje nemen naar het alternatief SQLyog, en hoe je hier mee lokaal verbinding mee kunt maken om te verbinden. 

SQLyog

SQLyog is  een favoriet onder geavanceerde gebruikers en beheerders en heeft een fijne gebruikersinterface die effectief gebruikt kan worden. Met SQLyog kan je jouw gehele database beheren zoals je zelf wilt, en staat je ook in staat om bepaalde zaken eenvoudiger en betrouwbaarder uit te voeren dan in phpMyAdmin.

phpMyAdmin heeft namelijk als grote beperking dat dit via de browser werkt, een internet browser met phpMyAdmin is prima te gebruiken voor de meeste gebruikers die hier niet de hele dag mee bezig hoeven te zijn. Maar laat al snel zijn beperkingen zien als je hier langer mee bezig dient te zijn. Je sessie kan namelijk uitgelogd worden, het bestand te groot zijn om via de browser up te loaden en nog veel meer redenen. Een lokale beheertool zoals SQLyog kan hierin een groot verschil maken in je gebruik van MySQL en hier een uitkomst in zijn. 


SQLyog is beschikbaar in een aantal verschillende varianten, en zowel betaald als gratis beschikbaar. Je kan hier verder zelf in bepalen of je de betaalde variant de moeite waard vindt, en uiteraard eerst beginnen met de gratis te downloaden Community Editie.  Die je kan downloaden via GitHub en eenvoudig kunt installeren. 

SQLyog een alternatief voor werken met phpMyAdmin

Verbinding maken met je database

Het is eenvoudig om verbinding te maken met je database die je hebt aangemaakt via MijnHostingPartner.nl. Noteer simpelweg even in een kladblokje de gebruikersnaam van de database, de naam van de database zelf en het bijbehorende wachtwoord. Verder heb je de externe verbindingsgegevens nodig van de database server. Hier hebben we namelijk meerdere van. In onze kennisbank kan je deze vinden op de volgende plek: 

https://www.mijnhostingpartner.nl/client/knowledgebase/web-ontwikkeling/databases/mysql/kan-ik-mijn-mysql-database-extern-benaderen/

Of door even te kijken onder de MariaDB of MySQL 8 categorieën. Hier staan deze gegevens ook.

De database beheren en importeren vanuit een SQL bestand

Om je database verder te beheren zodra je bent ingelogd kan je navigeren naar de tabellen en naar gelieven query’s uitvoeren. Mocht je gelijk een database willen importeren dan is dit gemakkelijk met de beheertool te doen. Het importeren raden we aan om wel uit te voeren met het vinkje abort on error uit te zetten. Ervaring heeft geleerd dat het eenvoudiger is om de fout naderhand te herstellen, in plaats van de gehele upload weer opnieuw uit te voeren.  Dit kan namelijk aardig wat tijd in beslag nemen met grotere .sql bestanden. 

Moderne Content Management Systemen en database gebruik

Veel gebruikers zullen niet of nauwelijks met een dergelijke tool zoals SQLyog of phpMyAdmin werken, met moderne Content Managent Systemen is dit namelijk niet vaak meer nodig om direct in de database te kijken. Als je hier enigszins onervaren in bent kan je ook hier een hoop in beschadigen in je website. 

Voordat je ermee aan de slag gaat is het daarom raadzaam om altijd eerst even een backup te maken. Sommige zaken zijn echter enkel via de database rechtstreeks uit te voeren, en je hebt hier een stuk meer controle over. Zonder dat je bijvoorbeeld met WordPress een plug-in extra dient te installeren. Via de database kan je bijvoorbeeld zelf verouderde plug-in tabellen verwijderen, het administrator wachtwoord resetten, de site URL handmatig wijzigen, of oude post revisies verwijderen. Vrijwel alles kan via de database worden uitgevoerd, zolang je hier de nodige kennis voor hebt. Daarom is dit vaak meer voor de geavanceerde gebruikers en ontwerpers om hiermee te werken. 


Wat is jouw favoriete beheertool voor MySQL of je gebruikte database? Laat het ons weten!