Matomo statistieken voor WordPress
Statistieken van een website zijn essentieel om bij te houden, met bepaalde kennis en datapunten die je hierdoor kunt bijhouden is het mogelijk om betere investeringen te maken. Meer te weten komen welke pagina’s het beste presteren en geven je de kans om rapporteren te generen. Er zijn een hoop verschillende partijen en tools waarmee dit kan. De meeste bekende zijn hiervoor Google Analytics en Microsoft Clarity. Echter daar is altijd een groot punt bij dat de data hier ook naar verstuurd wordt.
Voor de mensen die hun data liever zelf in de hand houden en op onze Nederlandse servers kan je nu eenvoudig gebruik gaan maken van Matomo Statistieken in een WordPress plug-in. Laten we een diepere kijk nemen hoe deze installatie te werk gaat en wat voor verdere voordelen dit kan geven voor het bijhouden van jouw statistieken van je website om hier het meest uit te halen!
Met het gedwongen overstappen van de Universal Analytics van Google naar de 4 versie zullen een hoop webmasters opzoek zijn naar alternatieven. Matomo wat eerst Piwik was is een tool die al een lange tijd gebruikt wordt voor het verzamelen van statistieken. Voor wie al bekend was met Piwik is Matomo natuurlijk alleen in een nieuw jasje gestoken en zal dus verder bekend zijn. Voor gebruikers die er net instappen zal je wellicht even moeten wennen aan het verzamelen van de data met Matomo. We raden met dergelijke tools altijd aan om een transitie periode aan te houden. Waarin je bijvoorbeeld een paar maanden ervoor besluit om beide tools tegelijk geïnstalleerd te hebben staan. Dit kan wel voor enige vertraging zorgen, maar geeft je dan een overlapping om aan de nieuwe tool te wennen. Zoals je dit ook kunt doen met Google Universal Analytics en Analytics 4.
Het installeren van Matomo statistieken
Het installeren van Matomo kan eenvoudig via de WordPress plugin manager, zoek simpelweg naar de plugin in het zoekveld en installeer de plugin. Verder is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je de privacy policy update voor Matomo. Ze hebben hier echter al een standaard tekst voor je paraat staan. Deze kan met een eenvoudige tag erbij worden gezet. Dit geeft bezoekers de kans om dit ook verder uit te schakelen als ze deze cookies niet willen. Matomo is dus GDPR vriendelijk en is met minimale moeite in te zetten. Met de plug-in hoef je ook geen zaken toe te voegen aan je header, zoals je dit met Google Analytics wel dient te doen. Of op een andere manier hiervan gebruik te maken.
De laatste stap na het installeren van de plugin is hierna even de Tracking aanzetten, de website resultaten worden hierna direct bijgehouden. De rapporten zijn altijd na enige tijd zichtbaar, deze worden met een WordPress cron job gemaakt, en zijn dus elke paar uur bijgewerkt. Er zit ook een realtime functionaliteit in. Om gelijk te kunnen zien wie en hoe op de website zit in realtime. Bijvoorbeeld handig als je net een post hebt gedeeld op Sociale Media.
Matomo gaan gebruiken
Matomo is verder eenvoudig in het gebruik voor iedereen die al eens bekend is met een statistieken tool, zo zijn er de pagina weergaven in te zien, hoeveel dagelijkse bezoekers er zijn geweest en nog veel meer. Je kan de rapporten zo aandachtig bestuderen en uitpluizen hoeveel je wilt. Je kan er ook voor kiezen om eenvoudig even in het overzicht te kijken waar je de belangrijkste metrics te zien krijgt.
Verder is de applicatie dus gewoon te gebruiken via de WordPress Administrator omgeving, in je linkermenu van WordPress zie je dan een kopje hiervoor aangemaakt. Waar vervolgens alle data ingezien kan worden. Open je de Matomo tool volledig dan kan je deze het beste in een nieuw tabblad openen. Dit geeft wat meer overzicht.
Grootste voordeel, data in eigen hand
Het grootste voordeel van het gebruik van Matomo of soortgelijke tools is het zelf in de hand houden van jouw data, en die van je bezoekers. Er wordt geen data namelijk toegestuurd naar externe servers. Het wordt voor de rest gewoon gehost in de hosting space van WordPress zelf, en dus ook gebruik gemaakt van de MySQL of MariaDB database van de WordPress website. Dit kan wel als nadeel hebben dat hier dus een extra belasting op wordt gelegd. Wil je dit daarom toch los van elkaar houden, dan kan je ook op een subdomein Matomo installeren en koppelen aan de WordPress of andere website. Op die manier kan je een losse database gebruiken en minder resources weggenemen van je productiewebsite. Wat soms dus een beter idee kan zijn.
Je bent hier verder natuurlijk wel zelf verantwoordelijk voor, en als er wat fout gaat dan zal je dit zelf moeten oplossen. Extern gehoste statistieken tools hebben het voordeel dat je dit niet zelf hoeft te regelen verder.
Kijk dus altijd naar jouw situatie en wat jij het beste vindt werken. Probeer Matomo eerst eens uit op een subdomein of test omgeving. Dan kan je altijd weer terug indien je een andere tool toch beter vindt werken. Je hebt zelf de vrije hand hierin, dat is ook weer een voordeel aan de hosting van MijnHostingPartner.nl, het is een blank canvas wat je zelf kunt gaan inkleuren naar wens! Neem nu jouw hosting pakket af en start direct met het op de kaart zetten van jouw Online aanwezigheid.