Hoe maak je een WordPress Website zonder Cursus?
WordPress is een krachtig platform dat het mogelijk maakt om prachtige en functionele websites te bouwen, zelfs zonder dat je een uitgebreide cursus hebt gevolgd en je ook niet te weten hoe je programmeert. Met de juiste begeleiding en een beetje zelfstudie kun je binnen de kortste keren je eigen website opzetten. In deze blogpost gaan we stap voor stap door het proces om een WordPress website te maken zonder dat je een specifieke cursus nodig hebt. En hoe wij als hosting partij je hierin kunnen bijstaan.
Stap 1: Kies je Hosting en Domeinnaam
Voordat je begint met het bouwen van je WordPress website, heb je hosting en een domeinnaam nodig. Je hebt ook de optie om direct bij WordPress.com te hosten, echter heb je hier lang niet dezelfde vrijheid in als je met een eigen hosting pakket zult hebben. En je betaald daar de hoofdprijs voor je WordPress website. Wanneer je zelf aan de gang wilt gaan met WordPress en wilt gebruikmaken van alle functies dan kan je voor een scherpe prijs al een Totaal SSD pakket bij ons afnemen, waarin je beschikt over alles wat je nodig hebt om het meeste uit jouw WordPress website kunt halen.
Het domeinnaam is geheel jouw eigen keuze, en is het adres waarop jouw website te vinden is op het internet. Dit kan je persoonlijk houden door bijvoorbeeld je naam of bedrijfsnaam te gebruiken, maar kan verder vrijwel alles zijn wat je verkiest. Maak een lijstje met de door jouw gewenste domeinen, probeer ze kort te houden en zonder vreemde tekens, en controleer gelijk of ze nog beschikbaar zijn via onze bestelling.
Stap 2: Installeer WordPress
Wij bieden een eenvoudige manier om WordPress te installeren. Log in op je hostingaccount, en volg de stappen die bij ons worden beschreven in onze kennisbank. Met een druk op de knop heb jij WordPress geïnstalleerd binnen je website, en kan je gelijk aan de slag met de volgende stappen.
Stap 3: Verken het WordPress Dashboard
Nadat je WordPress hebt geïnstalleerd, kun je inloggen op het WordPress-dashboard. Dit is het controlepaneel waarmee je alle aspecten van je website kunt beheren, zoals het maken van pagina's, het toevoegen van berichten, het wijzigen van het ontwerp en nog veel meer. Neem de tijd om vertrouwd te raken met het dashboard en de verschillende opties die beschikbaar zijn.
Dit kan je doen door even alle opties langs te gaan in het linkermenu wat je ziet, en rustig door te lezen wat alle opties hier verder zijn. Zo hoef je niet te zoeken naar een optie als je die later nodig hebt in het proces van je website te maken.
Stap 4: Kies een Thema
WordPress biedt duizenden gratis en betaalde thema's waarmee je het uiterlijk van je website kunt aanpassen. Blader door de themabibliotheek van WordPress en kies een thema dat past bij de uitstraling die je voor je website wilt hebben. Zodra je een thema hebt gekozen, kun je het eenvoudig installeren en activeren vanuit het WordPress-dashboard. Kijk wel even goed naar de reviews en hoe vaak het thema wordt bijgewerkt, het is natuurlijk vervelend als je over een jaar je website opnieuw dient te maken met een nieuw thema omdat je gekozen thema niet meer ondersteund wordt.
Regelmatige updates zijn ontzettend belangrijk voor WordPress in zijn algemeen binnen de website wereld, dit voor niet alleen de laatste functies te ondersteunen. Maar ook de veiligheid te kunnen waarborgen van je website voor jezelf en de gebruikers.
Stap 5: Voeg inhoud toe
Nu je een thema hebt gekozen, is het tijd om inhoud aan je website toe te voegen. Maak pagina's aan voor belangrijke secties zoals de startpagina, over ons, diensten en contact. Of begin gelijk met bloggen. Gebruik de editor van WordPress om tekst toe te voegen, afbeeldingen in te voegen en de lay-out van je pagina's aan te passen. Vergeet niet om regelmatig berichten toe te voegen om je website levendig en up-to-date te houden.
Stap 6: Installeer Plug-ins
WordPress-plug-ins voegen extra functionaliteit toe aan je website, zoals contactformulieren, zoekmachine-optimalisatie, beveiliging en meer. Verken de plug-in bibliotheek van WordPress en installeer de plug-ins die je nodig hebt om je website te verbeteren. Houd er rekening mee dat het belangrijk is om alleen betrouwbare plug-ins van gerenommeerde ontwikkelaars te installeren om de veiligheid van je website te waarborgen. En tevens niet voor elk klein iets een plug-in te installeren, vaak is dit overbodig, en kan daarnaast voor meer problemen zorgen op de lange termijn.
Al jouw plug-ins moeten namelijk samenwerken met elkaar en met het thema, en dienen ook allemaal bijgewerkt te worden. Wees dus kritisch in je plug-in lijst en probeer dit te limiteren tot maximaal 8.
Stap 7: Leer en Experimenteer
Het bouwen van een WordPress website is een continu leerproces. Neem de tijd om nieuwe functies te ontdekken, experimenteer met verschillende instellingen en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van webdesign en WordPress. Er zijn tal van online bronnen, forums en tutorials beschikbaar die je kunnen helpen om je WordPress-vaardigheden verder te ontwikkelen, ook naast onze kennisbank.
Kortom, het is zeker mogelijk om een WordPress website te maken zonder dat je een cursus hoeft te volgen. Met de juiste hosting, een beetje zelfstudie en een dosis creativiteit kun je binnen de kortste keren een professionele en boeiende website bouwen die aan al je behoeften voldoet. Veel succes!