Foutmeldingen in PHP
Foutmeldingen uitlezen in PHP
Wanneer je aan het ontwikkelen bent met je website dan zijn foutmeldingen aan de orde van de dag. Het is daarom belangrijk om hiermee om te leren gaan en te weten waar je moet zoeken wanneer je er een krijgt. De uitgebreide PHP foutmeldingen zijn gemakkelijk aan te zetten. We raden altijd aan om het volgende bovenaan je bestand neer te zetten na de <?php tag. De short tags <? worden niet ondersteund bij de webhosting van MIjnHostingPartner.nl.
ini_set("display_errors", 1);
error_reporting(E_ALL);
Deze twee regels code zorgen ervoor dat je alle foutmeldingen gelijk ziet binnen PHP. Hierna kan je gelijk verder kijken naar wat er precies fout gaat. In deze foutmeldingen staan altijd het pad van het bestand en de regel code waarop het mis gaat. Als je dan in de bestanden gaat kijken dan zie je welke functie of actie de foutmelding precies veroorzaakt. Vanaf daar kan je kijken naar diverse bronnen.
Zelf oplossen
Vaak kan je aan het stukje code al gauw zien waar het fout gaat en of je wellicht iets vergeten hebt. Wanneer je net begint met het maken van websites of je ziet even door de bomen het bos niet meer dan kan je algauw met je handen in het haar zitten. Als je het niet zelf weet op te lossen dan is de volgende stap:
Zoek de foutmelding op en raadpleeg PHP.net
PHP.net is de officiële site van de codetaal PHP. Hier brengen ze de laatste versie uit die MijnHostingPartner.nl vervolgens voor je beschikbaar stelt in je hosting. Als officiële site hebben ze een schat aan informatie beschikbaar in hun documentatie. Onder de documentatie van PHP.net staan ook vrijwel altijd voorbeelden die geplaatst zijn door gebruikers. Dit werkt met een simpel puntensysteem waarbij het juiste antwoord of duidelijk stukje code bovenaan verschijnt. Dat kan je vervolgens gebruiken om jouw foutmelding op te lossen.
Het eerste gedeelte van de foutmelding opsporen geeft in veel gevallen ook de nodige informatie. Binnen PHP kan je stellen dat geen probleem meer origineel is. Het is namelijk een populaire taal waarin ook veel Content Management systemen in zijn geschreven. Als je de gehele foutmelding in een zoekmachine plakt dan zal dit echter niet veel opleveren. Dit is namelijk te specifiek. Denk hierbij aan het eerste gedeelte:
Fatal error: Call to undefined function
Met bovenstaande informatie hopen we dat je jouw PHP foutmelding snel kan oplossen!