Een WordPress thema kiezen
Er zijn een aantal belangrijke overwegingen met het starten en opbouwen van een WordPress website, na de installatie van het Content Management Systeem zelf. Stuit je al gauw op de volgende vraag: “Welk thema zal ik gaan gebruiken voor mijn WordPress website?” Dit kan soms een lastige zijn om te beantwoorden. Maar in dit artikel geven we je de tools om hier snel mee verder te kunnen. Laten we beginnen!
Een WordPress thema is een belangrijke keuze voor het maken van jouw website, met een thema wordt namelijk bepaald wat er allemaal mogelijk is met jouw website. En hoe deze er exact uit gaat zien. Een thema kan dus een belangrijke overweging zijn voor deze punten, maar heeft ook impact op de snelheid en beveiliging van je website. Zodra je voor een thema kiest en eenmaal de website hebt uitgebouwd weten we uit eigen ervaring en van onze klanten dat het vaak niet zo makkelijk, of verleidelijk is om over te stappen naar een ander thema.
Er gaat namelijk altijd wat meer werk bij kijken dan je eerst had gepland. Er kunnen namelijk problemen ontstaan in de gebruikte plug-ins, sommige onderdelen die niet meer werken op een website en ga zo maar door. Het is daarom nog belangrijker om je huiswerk te verrichten naar een thema, en ervoor te zorgen dat je er een poos mee vooruit kan. Hoe doe je dit? Dat behandelen we hieronder verder.
Waar download je het WordPress thema?
WordPress thema’s zijn op een aantal verschillende plekken te downloaden, als dit je eerste website is, dan raden we aan om bij de bron te blijven. En enkel thema’s te gebruiken die je direct via de WordPress administrator omgeving kunt downloaden. Hiervoor zijn dan namelijk geen ingewikkelde stappen nodig, en kan er simpelweg op twee knopjes gedrukt worden om aan de gang te gaan.
In de WordPress administrator omgeving ga je enkel naar het kopje thema’s in het linkermenu, zoek je naar nieuwe thema’s en installeer je hem hier direct vanuit dat scherm. Het enige nodige hiervoor is dat je even de schrijfrechten toekent. Maar wees gerust, dat is ook een kleine wijziging vanuit ons klantenpanel. WordPress zorgt er dan verder zelf voor dat je gelijk aan de slag kan verder met het maken en bouwen van jouw website.
De voor geïnstalleerde thema’s van WordPress
Zoals je wellicht merkt zodra je WordPress geïnstalleerd hebt is dat er al een thema voor je klaarstaat om te gebruiken, meestal is dit elk jaar dat hier een nieuw standaard thema voor gebruikt wordt. Deze thema’s zijn vaak gericht om te gebruiken voor een blog, maar kunnen tegenwoordig met de laatste thema ook voor andere soorten websites gebruikt worden. Met de aankomende wijzigingen hierin ook in toekomstige updates zal hier steeds meer mogelijk worden.
De voor geïnstalleerde thema’s van WordPress hebben het voordeel dat deze geheel gratis te gebruiken zijn, en dus ook geen Premium of Pro versie de hele tijd promoten om je te overhalen. Er kan dus voor websites die puur voor de hobby gedraaid worden of voor een project een simpele, maar vaak mooi uitziende website snel in elkaar gezet worden.
Functionaliteit van een thema nagaan
Het is raadzaam om voordat je aan de website begint een ruw idee te hebben wat je er allemaal mee wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld in de toekomst een webshop eraan koppelen, een verzameling aan pagina’s en categorieën indelen of een mooie cover maken op elke pagina? Dan zijn dit punten die je in je achterhoofd kan houden terwijl je aan het rondkijken bent voor verschillende WordPress thema’s. Niet elk WordPress thema kan namelijk alles wat je wellicht wilt. In de beschrijving van een thema zie je hier altijd in terug wat er allemaal mogelijk mee is. En welke punten dus voor jouw belangrijk kunnen zijn.
Gebruikerservaringen nalezen voor het thema
Gebruikerservaringen of reviews zijn ook een belangrijk item om te controleren wanneer je de keuze maakt uit een WordPress thema. Wanneer je maar een paar enkele negatieve reviews ziet in een zee van positieve ervaringen dan kan je er vaak vanuit gaan dat dit een thema is wat fijn in gebruik is. Zie je uitgebreide negatieve reviews met geen gepaste reactie van de makers, dan is het vaak zaak dat je nog twee keer nadenkt over het installeren van het thema.
Investeren in een Pro versie
Naarmate je de website meer gaat ontwikkelen kan je soms ertegenaan lopen dat de pro versie van een thema enige limieten weg kan nemen. We raden oom om eerst te beginnen met de standaard versie, en pas voor de pro versie te gaan mocht je hier tevreden over zijn. Vaak komen hier kosten bij kijken van zoon 50 euro in het jaar. Maar iedereen heeft hier andere kosten mee gemoeid. Voel je echter niet verplicht om hier extra in te investeren. Er is namelijk een hoop mogelijk met de gratis thema’s die je zonder problemen kunt gebruiken.
Heb jij de keuze van jouw WordPress thema al gemaakt? Laat het ons weten via Sociale Media! We horen het graag.