Webhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.be

Data efficientie binnen je hosting handhaven

Data efficientie binnen je hosting handhaven
MijnHostingPartner

Data efficientie binnen je hosting handhaven

Naarmate jouw website een poos bestaat en aan gewerkt wordt stapelen er een hoop zaken op die efficiënter ingericht kunnen worden. In deze blog post bespreken we de maatregelingen die jij kan nemen om jouw website en hosting “lean en mean” te houden. Dit voor de beste prestaties van jouw website, en het vermijden van onnodige vervuiling.  

Bestanden binnen je hosting ruimte

Er zijn een hoop bestanden die een website opmaken, menig Content Management Systeem zoals Joomla of WordPress maken al gauw gebruik van meer dan 3000 bestanden enkel voor de core werking. Zodra je jouw website een paar maanden draait en inricht zal je al gauw hier ver boven uit komen. Zaken zoals gedownloade thema’s, plug-ins, en afbeeldingen stapelen snel op en zorgen voor een groot deel van de ingenomen ruimte hiervan. Zeker met afbeeldingen stapelt dit vaak zich al snel op, omdat er voor elke afbeelding die je uploadt al vaak meerdere kopieën worden gemaakt en bewaard voor het inzetten in verschillende formaten. 

Om hier orde in te houden is het belangrijk om enige zaken die je niet gebruikt te verwijderen en op te schonen, ook bijvoorbeeld uit de database. Je hebt binnen WordPress vaak een hoop thema’s staan die je enkel hebt geprobeerd in de ontwikkelingsfase maar verder niet gebruikt. Het is belangrijk om hier na deze ontwikkelingsfase een opschoning in te houden, zodat je geen thema’s nog in je hosting  staan die enkel stof lopen te vergaren. Want dit is namelijk niet het enige wat ze verzamelen, het kan ook gebruikt worden door kwaadwillenden om de website over te nemen, en dat zelfs zonder ze geactiveerd te hebben staan. 

Ditzelfde geld voor plug-ins binnen een website die gemaakt is met een Content Management Systeem, zodra je een plug-in niet meer gebruikt of nodig hebt is het zaak om deze ook op te schonen. We raden over het algemeen aan om je plug-in lijst sowieso onder de 8 plug-ins te houden. Meer plug-ins betekend namelijk meer bronnen en resources die ingeladen dienen te worden, en ook allemaal met elkaar samen dienen te werken. Je kan al snel hierdoor vertraging krijgen op je website, wat natuurlijk het laatste is wat je wilt.

Database van je website

De database van een website kan in de meeste gevallen over de jaren heen ook aardig vervuild raken, denk aan drafts van content die met de standaard instelling van WordPress worden opgeslagen zonder limiet. En de comments of berichten van gebruikers op je website. Het is handig om in de eerste maanden van je website deze instelling direct te veranderen binnen je wp-config.php bestand. En de drafts te limiteren tot 3. Dit zorgt ervoor dat je geen 10 concepten van hetzelfde bericht hebt opgeslagen staan. Wat in vrijwel alle situaties totaal onnodig is. Voeg simpelweg de volgende lijn code toe aan je wp-config.php bestand:

Data efficientie binnen je hosting handhaven

Dit kan je aanpassen naar wat je hier graag wilt terugzien, in het voorbeeld worden dus 2 revisies of concepten bewaard dit kan je aanpassen naar wens. 

Verder is het zaak om zodra een plug-in die je niet meer gebruikt en gedeactiveerd hebt, ook nog een keer te controleren binnen de database. Maak altijd eerst een backup van de database voordat je wat hierin wijzigt. Maar je kan hier dan de database tabellen die zijn aangemaakt door de inmiddels verwijderde plug-in ook verwijderen of droppen. Zo blijft jouw database niet vervuild met data die niet meer relevant is. Besteed hier dus wel altijd de nodige aandacht aan voordat je wat verwijderd. Het verkeerde verwijderen kan resultaten in een website die niet meer functioneert. Maak dus altijd eerst een backup voor elke actie. 

Comments of User Generated Content binnen je website

Wat ook al snel voor vervuiling kan zorgen binnen een website en de database is User Generated Content, wat vaak in de vorm komt van berichten of comments die bezoekers achterlaten. We raden aan om elke vorm van User Generated Content handmatig en automatisch te modereren. Dit is namelijk de meest gebruikte methode om te spammen door kwaadwillenden. Als je zelf een website al een periode hebt dan zal je dit bekend voorkomen. 

Modereer dus elke input van bezoekers, en schoon dit regelmatig op. 

Met deze tips houdt je jouw website hosting zo schoon mogelijk, en zal jouw website de beste prestaties leveren. Als ook blijft de totale grootte van je website zo klein mogelijk, wat in meerdere situaties je enorm kan helpen. Maak jezelf ook bekend met de mappenstructuur en bestanden van je website, zodat je een idee hebt wat er onder de motorkap gebeurd, en waar je wat dient te zoeken zodra er een probleem is. Zo ben je het best voorbereid om jouw website ook te herstellen in noodsituaties. 

Wil je ook de beste fundering voor jouw website? Kies dan voor de hosting van MijnHostingPartner.nl!