Belangrijke tabellen binnen een WordPress database
Als je ooit een WordPress-website hebt beheerd, ben je hoogstwaarschijnlijk al bekend met de WordPress-database, maar weet je precies wat zich daarbinnen afspeelt? Een WordPress-database bevat de gegevens die nodig zijn om je website te laten draaien, zoals berichten, pagina's, gebruikersinformatie, en instellingen. In deze blogpost gaan we dieper in op de belangrijkste tabellen in een standaard WordPress-database en leggen we uit welke rol ze spelen.
Wat is een WordPress-database?
De WordPress database vormt de kern van jouw website, en zonder de database zal jouw WordPress website niet functioneel zijn. Hierom is het goed om te begrijpen wat een WordPress-database precies is. Een database is een georganiseerde verzameling gegevens die op een gestructureerde manier worden opgeslagen. WordPress maakt gebruik van MySQL of MariaDB als databasesysteem, waarin gegevens in tabellen worden opgeslagen. Elke tabel bevat specifieke informatie die essentieel is voor de functionaliteit van je WordPress-website.
De belangrijkste WordPress-tabellen
Een standaard WordPress-installatie heeft 12 tabellen. Laten we de belangrijkste bekijken en begrijpen wat ze doen:
1. wp_posts: De inhoud van je website
De wp_posts-tabel is de kern van je WordPress-website. Hierin wordt alle inhoud opgeslagen, zoals berichten, pagina's, bijlagen en aangepaste posttypes. Elke regel in deze tabel vertegenwoordigt een afzonderlijk stuk inhoud.
Belangrijke kolommen:
ID: De unieke identificatie voor elk bericht of elke pagina.
post_title: De titel van het bericht.
post_content: De inhoud zelf.
post_type: Geeft aan of het gaat om een blogpost, pagina, bijlage of een ander aangepast posttype.
2. wp_postmeta: Extra informatie over berichten
Naast de hoofdinformatie die in wp_posts wordt opgeslagen, kan een bericht extra gegevens hebben die in de wp_postmeta-tabel worden bewaard. Denk bijvoorbeeld aan aangepaste velden die je gebruikt voor aangepaste functionaliteiten of plugin-instellingen.
Belangrijke kolommen:
post_id: Verwijzing naar de ID in de wp_posts-tabel.
meta_key: De naam van de metadata, zoals "_thumbnail_id" voor uitgelichte afbeeldingen.
meta_value: De waarde van de metadata.
3. wp_users: Gebruikersinformatie
Elke geregistreerde gebruiker op je WordPress-website heeft een record in de wp_users-tabel. Deze tabel bevat gegevens zoals de gebruikersnaam, het gehashte wachtwoord en het e-mailadres van elke gebruiker.
Belangrijke kolommen:
ID: De unieke identificatie voor elke gebruiker.
user_login: De gebruikersnaam.
user_pass: Het gehashte wachtwoord in MD5 encryptie (niet leesbaar in platte tekst). Dit is echter een algoritme die niet up to date is. En toe is aan een upgrade.
user_email: Het e-mailadres van de gebruiker.
4. wp_usermeta: Extra gebruikersinformatie
Net zoals de wp_postmeta-tabel extra informatie over berichten bevat, slaat de wp_usermeta-tabel aanvullende gegevens over gebruikers op. Dit kunnen zaken zijn zoals gebruikersrollen, voorkeuren of plugin-specifieke instellingen.
Belangrijke kolommen:
user_id: Verwijzing naar de ID in de wp_users-tabel.
meta_key: Naam van de metadata, zoals "nickname" of "wp_capabilities".
meta_value: De waarde van de metadata.
5. wp_terms, wp_term_taxonomy en wp_term_relationships: Categorieën en tags beheren
Deze drie tabellen werken samen om taxonomieën (zoals categorieën en tags) te beheren:
wp_terms: Bevat de naam en slug (URL-vriendelijke naam) van elke term.
wp_term_taxonomy: Geeft aan welke taxonomie (bijv. categorie, tag) een term heeft.
wp_term_relationships: Verbindt termen aan berichten, zodat een bericht bijvoorbeeld aan meerdere categorieën en tags gekoppeld kan worden.
6. wp_options: Instellingen en configuratie
De wp_options-tabel bevat alle instellingen van je website, inclusief de site-URL, thema-opties, en plugin-configuraties. Deze tabel speelt een cruciale rol in het beheer van de algemene configuratie van je website.
Belangrijke kolommen:
option_name: De naam van de optie (bijv. "siteurl" voor de URL van de website).
option_value: De waarde van de optie.
7. wp_comments en wp_commentmeta: Reacties beheren
WordPress heeft een ingebouwde functie voor reacties, en deze gegevens worden opgeslagen in de wp_comments-tabel. De wp_commentmeta-tabel slaat aanvullende informatie over reacties op, zoals metadata voor moderatie of aangepaste velden.
Belangrijke kolommen in wp_comments:
comment_ID: De unieke identificatie voor elke reactie.
comment_post_ID: Verwijzing naar het bericht waar de reactie bij hoort.
comment_author: Naam van de auteur van de reactie.
comment_content: De inhoud van de reactie.
Waarom is het belangrijk om deze tabellen te begrijpen?
Kennis van de WordPress-database en de bijbehorende tabellen helpt je om je website beter te beheren, problemen op te lossen, en zelfs prestaties te optimaliseren. Hier zijn enkele scenario's waarin dit nuttig kan zijn:
Database-optimalisatie: Begrijpen welke tabellen veel gegevens bevatten, helpt bij het uitvoeren van optimalisaties. Zodra je bijvoorbeeld tabellen terugziet van een plug-in die je niet meer gebruikt kan je dit droppen, zodat er geen onnodige tabellen en data instaat. Maak uiteraard voordat je hier acties op uitvoert wel een backup van voor de situatie.
Back-up en herstel: Weten welke tabellen cruciaal zijn, maakt het gemakkelijker om gerichte back-ups te maken.
Aanpassen van functionaliteit: Als je aangepaste functionaliteit wilt bouwen, zoals aangepaste posttypes of gebruikersvelden, moet je weten hoe de gegevens in de database zijn gestructureerd.
De WordPress-database is het hart van je website en bevat alle informatie die nodig is om deze soepel te laten draaien. Door te begrijpen hoe de verschillende tabellen samenwerken, kun je beter inspelen op de behoeften van je website, de prestaties optimaliseren en problemen sneller oplossen.
Zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt en je database optimaliseert om ervoor te zorgen dat je WordPress-website veilig en snel blijft. Maakt jouw website nog gebruik van een MySQL 5 database? Dan is het ook tijd om deze te gaan verplaatsen naar een MySQL 8 of MariaDB database. Dit voor de beste resultaten en snelheid bij jouw WordPress website, lees nu hoe je dit doet in ons volgende kennisbank artikel.