Beeldmateriaal voor je website
Elke website heeft naast tekst ook beeldmateriaal nodig, beeldmateriaal is een verzamelnaam voor alles wat gezien kan worden als plaatje, afbeelding of video. Waaronder dus een hoop bestandstypes kunnen vallen. Met beeldmateriaal zorg je ervoor dat jouw website wat leuker is om te zien, een punt duidelijker kan maken en ervoor te zorgen dat jouw content, artikel of pagina wat rustiger is te lezen. Hierom is elke webmaster, content schrijver en webshop eigenaar altijd op zoek naar beeldmateriaal om te gebruiken. Of dit nu door jezelf gemaakt wordt, door een freelancer of dat je bestaande afbeeldingen download via het internet.
Maar er is 1 zeer sterke factor waar rekening gehouden mee dient te worden. Copyright. Je kan namelijk niet zomaar een afbeelding gebruiken zonder toestemming te hebben van de eigenaar. Als je dit wel doet dan is het vragen om juridische problemen. Als je dus voor gemaakte afbeeldingen gaat dan is het raadzaam om of een licentie aan te schaffen voor het gebruiken van een foto of video. Of eerst goed te controleren of je de afbeeldingen wel mag gebruiken. Laten we in deze blog post even bespreken welke websites zijn te gebruiken voor gratis afbeeldingen, en welke manieren je nog verder kan toepassen om beeldmateriaal voor je website te maken.
Gratis foto’s downloaden via Unsplash en Pexels
Er zijn meerdere websites die je kunt gebruiken om afbeeldingen te downloaden voor je website zonder hiervoor te hoeven betalen. Pexels en Unsplash zijn hier de twee reële opties voor die een breed assortiment hebben die zonder veel poespas gebruikt kunnen worden. Of bang hoeft te zijn voor malware door alleen al de advertenties die je geserveerd krijgt op andere opties. Deze twee websites zijn goed te gebruiken door iedereen die op zoek is naar een wat algemener plaatje. Voor zeer specifieke opties of zoekopdrachten die je zult uitvoeren zal je wellicht niets vinden. Maar daar is dan ook beter een betaalde licentie bij een andere partij te overwegen. Voor de meeste use cases zijn deze echter prima te gebruiken.
Om er zeker van te zijn dat je geen problemen krijgt met het gebruiken van de afbeelding is het beste wel de link te gebruiken die gegeven wordt bij het downloaden van een afbeelding. Dit is een eenvoudige hyperlink die even gezet kan worden onder de afbeelding zelf, of even onderaan je pagina waar de afbeelding gebruikt wordt. Het is niet verplicht, maar wordt natuurlijk wel gewaardeerd door degene die de afbeelding heeft gemaakt. Voor niets gaat natuurlijk de zon op.
Zelf afbeeldingen en foto’s maken met programma’s
Om zelf afbeeldingen en foto’s te maken voor het gebruiken op je website heb je ook een paar tools beschikbaar. Deze tools zijn verder gratis te gebruiken en de afbeeldingen die je hiermee maakt zijn natuurlijk van jouw. Pas alleen op met het gebruiken van beeldmateriaal en icoontjes die je ergens vandaan haalt. Dit moet nog steeds toegestaan zijn om te gebruiken door de gebruiker indien je die gebruikt in het maken van de afbeelding.
Zelf afbeeldingen maken voor je website kan je doen via de oude vertrouwde gratis afbeeldingtools zoals GIMP, het alternatief voor Photoshop. Canva.com, en Microsoft Paint 3d. Deze tools kan je vervolgens gebruiken om afbeelding te maken die geschikt is voor jouw website. Of bestaande foto’s of afbeeldingen bewerken. Met bijvoorbeeld een titel.
Zelf foto’s en video’s maken voor software
Wanneer jouw tak zich begeeft in software dan kan je gemakkelijk beeldmateriaal maken hiervan, elk besturingssysteem heeft wel de mogelijkheid om afbeeldingen te maken van je scherm. Hier is dan eenvoudig een screenshot van te maken en deze vervolgens gebruiken op je website. Wellicht nog een beetje opgeleukt met een van eerder genoemde programma’s.
Ook is een video te maken met je laptop zonder enig andere hulpmiddel, neem simpelweg je scherm op met een programma zoals OBS studio. En je microfoon. De video is dan even in basis bij te knippen in Windows photos. Of als je hier meer moeite in wilt steken een ander programma.
Video’s op je website zijn overigens wel aan te raden om extern te hosten, bijvoorbeeld op een video hosting site zoals YouTube. Die hebben hier de infrastructuur voor en dit gaat vervolgens niet ten koste van je opslagruimte in je hosting pakket. De video op YouTube is verder gewoon in te sluiten op je website zonder enige andere technische kennis. Open simpelweg de video op YouTube en kies voor de optie delen, en vervolgens insluiten. Deze code is dan gewoon te kopiëren in je Content Management Systeem zoals WordPress, dit wordt gelijk herkend en omgezet naar de juiste indeling voor jouw website.
Zelf foto’s maken met weinig middelen
Met je smartphone kan je ook prima foto’s maken voor je website, afbeeldingen voor het web dienen namelijk toch gecomprimeerd te worden en verkleind om goed ingeladen te worden op een diverse pool apparaten. Een grootte afbeelding in 4K met een bestandgrootte van 10 MB zal je website niet alleen onnodig groot en langzaam maken, maar zal ook niet goed geschaald kunnen worden naar een hoop apparaten. Waaronder een hoop laptops.
De meeste redelijke smartphones maken prima foto’s die gebruikt kunnen worden, enkel de belichting kan soms een punt zijn. Maar hier is rekening mee te houden bij het maken van je foto’s. Zullen ze herkend worden als professioneel gemaakte foto’s door een fotograaf? Waarschijnlijk niet, maar ze zullen wel goed genoeg zijn voor een plaatje voor bijvoorbeeld een blog post.
Met alleen je telefoon kun je dus foto’s maken van een product voorwerp of ander onderwerp die je nodig hebt. Met enige compressie heb je dan al snel een afbeelding die je kunt gaan gebruiken op je website.
Op een van de bovenstaande manieren kan je dus gemakkelijk en snel beeldmateriaal voor je website gaan maken, downloaden of gaan gebruiken. Zonder hier een fortuin aan te hoeven spenderen. Naarmate jouw website zal groeien zal de zoektocht naar beeldmateriaal altijd snel toenemen. Het is een belangrijk aspect van content creation en daarom niet te negeren. Afbeeldingen zijn niet alleen belangrijk voor je bezoekers. Maar ook voor de diverse zoekmachines.
Foto door Erik Mclean op Unsplash