Webhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.be

De nieuwe thema editor van WordPress

De nieuwe thema editor van WordPress
MijnHostingPartner

De nieuwe thema editor van WordPress

Thema editors zijn populair bij een heleboel gebruikers om hun WordPress website anders te maken dan anderen en deze een speciale layout of stijl te geven. Maar voor wie is de nieuwe editor die gelanceerd is met de laatste update? Laten we dit even bespreken en verkennen in deze blog post. 

WordPress staat er om bekend dat je met weinig ervaring een website kunt maken, en dat is nog steeds het geval. Iedereen kan met een beetje huiswerk te verrichten met WordPress een website maken. Het is echter wel afhankelijk tot op welke hoogte je dit wilt doen. Zodra je zelf meer wilt van je thema of complexere zaken erin wilt hebben  dan wordt dit vaak opgelost met Add ons bij thema’s of uitgebreid met een plug-in. Dit maakt WordPress gelijk veelzijdig en kwetsbaar. Er worden namelijk daardoor veel plug-ins geïnstalleerd die allemaal problemen kunnen veroorzaken met een reguliere update. En deze plug-ins kunnen een beveiligingsrisico vormen wanneer deze niet bijgehouden worden.

Traditionele vormgeving van een WordPress website

De traditionele vormgeving van een WordPress website gaat via een thema, dit is nog steeds zo het geval, echter kan je nu met een select aantal thema’s ook gebruikmaken van de nieuwe thema editor. Deze geeft je de mogelijkheid om jouw website zo aan te passen op een manier wat eerder niet kon, of je moest een thema editor geïnstalleerd hebben staan, of handig met coderen dienen te zijn. 

Een standaard thema wat geïnstalleerd werd en gebruikt kon worden is voor een groot aantal WordPress gebruikers al voldoende. Voor een blog, freelance portfolio of standaard online visitekaartje heb je namelijk niet veel meer nodig. Met een van de standaard WordPress thema’s, of een die je gratis kan downloaden of voor rond de 50 euro kan kopen heb je namelijk alles wat je nodig zult hebben hiervoor.  Zo kan je dus voor een kleine investering van of tijd of geld zo een website live hebben staan die er netjes verder uitziet. Uniek is hij echter niet, en hoe populairder het thema des te meer websites exact op die van jouw lijken. Dit kan natuurlijk als storend ervaren worden. En iets uniekers is vaak wel wenselijk. Daarom zijn hier ook thema editors voor ontwikkeld door derde partijen. Laten we in de volgende kop de thema editors bespreken die er al waren. 

Voorgaande thema editors

Er zijn een aantal opties die al bestonden voor het meer eigen maken van een thema binnen WordPress. Een van de meeste bekende is Elementor, waarmee je op een visuele wijze jouw website aan kon passen naar jouw wens. Met een thema van een derde partij, of een van de voor geleverde van Elementor, kan je dan jouw website in elkaar zetten. Dit resulteert echter in een samengeraapte situatie vaak wat betekende dat voor 1 blokje op jouw website wellicht 10 extra bronnen ingeladen diende te worden. Oftewel spaghetticode zoals dit heet. Als het werkt, werkt het, maar als het fout gaat is het altijd een lang proces om te herstellen. Ook gaat de snelheid en betrouwbaar van jouw website hierdoor omlaag, omdat externe bronnen en veel code voor weinig functionaliteit altijd een langzamere website betekenen.

Hierdoor hebben we altijd gestuurd naar een of kiezen voor een kant en klaar thema, of een webdesign bureau te zoeken die dit voor je kan neerzetten. Dit is vaak de volgende stap die je pas neemt zodra jouw bedrijf of visie online is. En er dus ook vaak wat meer budget beschikbaar komt voor het finetunen en faceliften van jouw website. 

Voor wie is dit bedoelt? 

Daarom rest mij de vraag voor wie deze thema editor is bedoeld, zal deze door de internet marketing bureaus gebruikt gaan worden die nu werken met Elementor? Of zal de doorsnee gebruiker nu echt weken gaan spenderen aan het designen van de layout van de website? Ik denk het persoonlijk niet, en alhoewel de Thema Editor voor incidenteel gebruik vast wel gebruikt gaat worden door veel gebruikers. Denk ik niet dat dit toepasselijk is voor een hoop verschillende use cases. Je kiest namelijk met een kant en klaar WordPress thema, of een van de beschikbare er juist voor om hier niet teveel tijd mee kwijt te zijn. En snel aan de gang te gaan met het gene waar de doorsnee Webmaster meer aandacht aan besteed, Content. 

Want dat is de realiteit voor een hoop verschillende gebruikers, zolang het thema er leuk ziet, de kleurtjes even aangepast kunnen worden naar de branding en het logo neergezet kan worden. Veel meer dan dat is er vaak niet nodig. Dat is mede waarom WordPress juist zo populair is, aangezien waar de core ligt, het schrijven van teksten en blog posts,  juist een fijne werkwijze heeft. En ik zie dit niet zo gauw overschakelen naar de voorkant in een thema editor. 

Maar natuurlijk zal de tijd ons dit leren. We zien er in ieder geval naar uit om bij te houden hoeveel de Thema Editor gebruikt gaat worden, en in hoeverre dit een directe competitie gaat worden voor zowel Elementor en DIVI. En of er marktaandeel weggenomen kan worden van aanbieders zoals WIX en SquareSpace. 

Persoonlijke voorkeur en werkwijze speelt de grootste rol

Uiteindelijk zal jouw werkwijze dus de doorslag geven, en wat de nieuwe gebruikers gaan gebruiken. We zullen dit als webhoster natuurlijk met een schuin oog in de gaten houden. En kijken wat wij voornamelijk terugzien. Zoals geen verassing is WordPress nog steeds de populairste methode waarmee ook websites bij MijnHostingPartner.nl gemaakt worden door klanten.

Wat heeft jouw persoonlijke voorkeur? Blijf je gebruikmaken van je favoriete thema? Thema editor of stap je over op een andere wijze? We horen het natuurlijk graag over Sociale Media!

MijnHostingPartner.nl,  jouw partner in hosting