WonderCMS licht alternatief voor kleine sites
Het komt vaak voor dat voor zowel beginnende als ervaren gebruikers de keuze van een Content Management Systeem beperkt is. Je kan natuurlijk een hele hoop met Content Management Systemen zoals WordPress, Joomla, Drupal en Umbraco. Dus waarom zou je verder kijken dan die opties? Dat is een vraag die je jezelf kan stellen. In de blog post van vandaag gaan we even een kijkje nemen in het WonderCMS. Een klein maar toch redelijk populair CMS wat ervoor gemaakt is om zo licht en simpel mogelijk te zijn. Laten we beginnen!
WonderCMS begon in 2008 als een manier om eenvoudig websites in elkaar te zetten en te onderhouden met een focus op veiligheid, eenvoudigheid en snelheid. Waar de markt natuurlijk verzadigd mee is zijn de Content management Systemen die tal van functionaliteit hebben. En daardoor ook overspoeld raken met verschillende functies. Wat een groot deel van de websites niet eens nodig hebben. WonderCMS is daarom wellicht een goede keuze voor iedereen die een simpele contact pagina of website wilt opzetten. Wat alleen maar hoeft te fungeren als visitekaartje voor jouw bedrijf. Terwijl je nog wel de opties hebt om thema’s en plug-ins te installeren. Laten we allen functies even nalopen!
WonderCMS installatie
De installatie van WonderCMS was ontzettend eenvoudig, en heb ik in eerste instantie nog geen kennisbank artikel voor gemaakt. Mocht hier toch belangstelling voor zijn dan is even contact op te nemen met ons hiervoor. Installatie is een kwestie van het installatie pakket downloaden, het vervolgens uploaden naar je hosting pakket in de wwwroot folder. En daarna even wat aanpassen in de web.config, met de schrijfrechten nog even aan. Meer is niet nodig. Voor iedereen die al eens een website in WordPress of anders heeft gemaakt zal dit ook gemakkelijk kunnen. Maar nogmaals, wanneer het fijner is om even een handleiding hiervoor te hebben dan is aan de bel te trekken.
Thema’s beschikbaar
Zelfs met een kleine simpele website wil je natuurlijk nog steeds dat een website er nog behoorlijk uitziet. Met een Content Management Systeem is het juist de bedoeling dat je niet alles zelf hoeft te gaan coderen. Zo ook niet het thema. Daarom hebben ze bij WonderCMS hier een aantal thema’s voor je klaarstaan die je met een enkele paar klikken geïnstalleerd hebt staan. Dit zijn geen thema’s om over naar huis te schrijven, echter klaren ze de klus voor een groot aantal simpelere websites.
Plug-ins beschikbaar
Er is tevens een WYSIWYG editor beschikbaar die ervoor zorgt dat je gewoon kan typen zoals normaal in jouw teksten. En dus niet aan de gang hoeft te gaan met een taal zoals Markdown. Een nadeel in mijn ogen bij andere Flat file CMS opties. Ook zijn er een aantal verscheidende extra plug-ins beschikbaar die je kan gebruiken om jouw website dus toch nog aan te passen naar wens.
Het is ook mogelijk naast de standaard Engelse taal, WonderCMS ook Nederlands te maken doormiddel van een plugin. Dit zou dus gemakkelijk zijn voor iedereen die een website moet leveren aan klant die van een simpel CMS gebruik wil maken, maar die wel in het Nederlands geleverd kan worden.
Verder kun je dus de website in WonderCMS aanpassen naar je wens, alhoewel niet in dezelfde wijze als je bijvoorbeeld kan doen met een Content Management Systeem zoals WordPress of anderen. Het is ook niet de doelgroep die WonderCMS voor ogen heeft. Maar de kleine bedrijven die een visitekaartje nodig hebben, met adres, een aantal klanten en diensten erop. Daar kan het natuurlijk perfect voor zijn.
Extreem snelle laadtijden
WonderCMS is klein en heeft daarbij ook geen traditionele database in MySQL, MS SQL of MariaDB als andere Content Management Systemen. Hierdoor is het razendsnel en gemakkelijk op te zetten. En ook te verhuizen van locatie. Zonder een database connectie en verzoeken is een website nu eenmaal razendsnel. Geen database is wel een risico met beveiliging aangezien alle data in flat file opgeslagen wordt in de mappenstructuur. Hierom is het dringend aangeraden om de Web.config altijd zo over te nemen zoals vermeld in de github. Dit zorgt ervoor dat de database niet te downloaden is vanaf het web.
Ga jij WonderCMS eens installeren in een subdomein om eens rond te kijken in de mogelijkheden? Installeer hem gemakkelijk binnen jouw hosting pakket met een subdomein, of natuurlijk op je hoofddomein. Om gelijk even te kunnen spelen met dit interessante Content Management Systeem.