Wie is de host van mijn website?

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner09-06-2020

Hoe werkt pop, imap, smtp en exchange?

Als je gebruik maakt van email hosting dan ben je vast bekend met de verschillende
Lees meer
MijnHostingPartner16-08-2021

Website downtime en jouw ranking in Google

Downtime van een website is vervelend en kan je naast klanten ook de ranking
Lees meer
MijnHostingPartner13-07-2022

Eerste update van WordPress 6 uitgekomen

Zoals verwacht is de eerste update van WordPress weer uitgekomen na een volledige
Lees meer
MijnHostingPartner06-07-2024

Wie is de host van mijn website?

Het hebben van een goed functionerende website is cruciaal voor elke ondernemer, blogger of organisatie in het digitale tijdperk. Maar een vraag die kan opkomen met het wisselen van personeel of beheerders is: wie is de host van mijn website? In deze blog duiken we erop in hoe je dit kunt achterhalen en hoe jij actie kunt ondernemen om hiermee in contact te komen. Alsook de basis die je als kersverse website eigenaar dient te weten over wat webhosting inhoud en hoe jij dit kunt inzetten. 

Wat is webhosting?

Webhosting is een dienst die opslagruimte en toegang tot websites biedt op het internet. Wanneer je een website bouwt, moeten alle bestanden zoals HTML, CSS, afbeeldingen, en video’s ergens opgeslagen worden zodat ze toegankelijk zijn via het internet. Webhosts zijn bedrijven die servers verhuren waarop je deze bestanden kunt opslaan.

Waarom is webhosting belangrijk?

De kwaliteit van je webhosting kan een grote invloed hebben op de prestaties van je website. Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is:

Betrouwbaarheid: Een goede webhost zorgt ervoor dat je website 24/7 toegankelijk is met zo min mogelijk downtime. MijnHostingPartner.nl heeft een hoge uptime van maar liefst 99.99%. Jouw website is dus online wanneer het telt. 

Snelheid: Snelle laadtijden verbeteren de gebruikerservaring en kunnen een positief effect hebben op je SEO-ranking. Kies voor een van onze SSD pakketten voor de hoogste snelheden, of voor een .NET of WordPress hosting pakket voor de beste resultaten. 

Beveiliging: We bieden uitgebreide beveiligingsmogelijkheden voor niet alleen jouw website, maar ook alles zich hieromheen bevind. Zoals je email en login. 

Ondersteuning: Goede technische ondersteuning kan cruciaal zijn wanneer je problemen ondervindt met je website. Ons team heeft ruime ervaring met een legio aan veelvoorkomende foutmeldingen en we werken altijd oplossingsgericht. Zie ook onze kennisbank met meer dan 500 artikelen die voor je klaarstaan bij problemen. 

Hoe vind je de host van jouw website?

Er zijn verschillende methoden om de host van een website te achterhalen. Hier zijn een paar eenvoudige stappen die je kunt volgen:

1. WHOIS Lookup

Een WHOIS-lookup is een goed startpunt en in vrijwel alle gevallen het enige wat je nodig hebt hiervoor. WHOIS is een query- en responsprotocol dat wordt gebruikt om informatie over domeinnamen op te vragen. Er zijn verschillende online tools beschikbaar waarmee je een WHOIS-lookup kunt uitvoeren, zoals:

Whois.net

ICANN WHOIS

Sidn.nl

Voer simpelweg je domeinnaam in en je krijgt informatie over de registrant, de registrar, en vaak de naamservers die worden gebruikt, wat een hint kan geven over de host. Als voorbeeld nemen we het domeinnaam MijnDemoPartner.nl, wat door ons wordt gebruikt in de kennisbank en andere testen. Dit voeren we simpelweg in binnen SIDN. De Nederlandse partij achter .nl. 

Wie is de host van mijn website?

Je ziet hier een aantal gegevens terug, die je kunt gebruiken om de webhost te herleiden. De registrar en de nameservers zijn hier de leidende gegevens in. En met die gegevens kan je herleiden dus waar je dient te zijn voor het beheer van je hosting pakket en ook uiteindelijk je website in sommige gevallen. 

2. Controleren van de DNS

De DNS (Domain Name System) records van een website kunnen ook informatie geven over de host. Tools zoals MXToolbox kunnen je helpen de DNS-records van je website te analyseren. Zoek naar de “A record” of “NS record” om aanwijzingen over je hostingprovider te vinden.

3. Vraag het je webontwikkelaar

Als je met een webontwikkelaar of een digitaal bureau hebt gewerkt om je website te maken, kunnen zij je vaak direct vertellen wie je hostingprovider is. Neem contact met ze op om te achterhalen waar de website precies draait. 

Het achterhalen van de host van je website hoeft geen ingewikkelde taak te zijn. Met behulp van eenvoudige tools en methoden kun je snel de informatie vinden die je nodig hebt. Onthoud dat een goede webhostingprovider essentieel is voor de prestaties, beveiliging en betrouwbaarheid van je website. Zorg ervoor dat je de juiste keuze maakt en dat je altijd weet waar je website wordt gehost. Voor de juiste fundering bij elk project kan je terecht in een van onze hosting pakketten die op Nederlandse bodem worden gehost in onze datacentra in Utrecht en Amsterdam. 

Heb je vragen over webhosting? Neem even contact met ons via de online chat of stuur een email!