Uit welke landen ontvangt een Nederlands domein verkeer?

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner12-11-2022

Mobielvriendelijke website test van Google

Mobielvriendelijkheid voor een website is een belangrijke factor bij een hoop
Lees meer
MijnHostingPartner17-08-2017

Binnenkort beschikbaar ASP.NET Core 2.0

Binnenkort beschikbaar ASP.NET Core 2.0MijnHostingPartner.nl heeft goed nieuws
Lees meer
MijnHostingPartner15-04-2023

Laat de inhoud van je website spreken

Als je een website bouwt is het verleidelijk om je te laten meeslepen door
Lees meer
MijnHostingPartner13-03-2023

Uit welke landen ontvangt een Nederlands domein verkeer?

De keuze van een domeinnaam en de gevoerde taal kan een enorm verschil maken in de landen waar je verkeer uit ontvangt. In deze blog post werpen we een blik op een Nederlandse website met een .nl domeinnaam om te zien welke landen hier zoal op landen. Laten we beginnen!

Er zijn een hoop keuzes en overwegingen die je dient te maken met het starten van een website en de keuze van een domeinnaam. Als beginnende webmaster kan dit nogal eens overweldigend lijken. Bij MijnHostingPartner.nl doen we altijd ons best om het zo toegankelijk mogelijk te maken zodat iedereen een website kan beheren, en dat voor elk budget. Twee van die keuzes zijn de taal waarvoor gekozen wordt op de website en het domeinnaam wat gekozen wordt. Aangezien wij een Nederlandse partij zijn leggen we natuurlijk hier de focus op het meest voorkomende voor onze klanten. En nemen een informatieve website die Nederlands is en met een .nl domeinnaam wordt gevoerd. 

Uit welke landen ontvangt een Nederlands domein verkeer?

Nummer 1 doelgroep voor een Nederlandse website, Nederlanders

Een website kan wereldwijd bezocht worden, dat zie je ook maar weer aan de bovenstaande afbeelding. Niet alleen Nederlanders uit Nederland zullen jouw website gaan bezoeken. Maar ook bezoekers over de gehele wereld. Niet elke bezoeker is echter een serieuze bezoeker, en veel verkeer uit “vreemde” landen, zal per ongeluk op jouw website terecht zijn gekomen. Of puur en alleen botverkeer zijn wat niet gefilterd is uit Google Analytics of de door jouw gebruikte trackingsoftware. 

Met een Nederlandse website en domeinnaam is jouw hoofdfocus natuurlijk wel aan het einde van de dag de Nederlandse doelgroep. Dit zal je ook terugzien in de maandelijkse statistieken zodra je bij de landen kijkt waar de bezoekers vandaan komen. Zolang jouw website content in het Nederlands is geschreven en je hebt een .NL domeinnaam geregistreerd dan zal het merendeel van jouw bezoekersaantal ook uit Nederland komen. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel, afhankelijk van het onderwerp van jouw website. 

Naast Nederland is België ook een interessante markt

Het land wat op nummer 2 zal staan bij Nederlandse websites is België, hier spreekt namelijk logischerwijs ook een groot gedeelte van de bevolking Vlaams of Nederlands, en zal dus ook in deze taal zoeken naar websites hierin. De Belgische markt kan een interessante doelgroep zijn voor menig bedrijf of onderneming en is vaak automatisch al onderdeel van je doelgroep. Je kan hier verder op inspelen door tevens het .be domeinnaam voor je website te registeren en verder je aanbod meer afstemmen op de Belgische markt. Wat al kan beginnen bij het aanbieden van gratis verzending of levering in Nederland én België. 

Verkeer van expats in landen zoals Duitsland en Frankrijk

Naast de landen Nederland en België zal je ook een kleiner percentage aan bezoekers zien vanuit buurlanden en landen waar Nederlanders vaak naartoe gaan. Expat verkeer herken je aan sessies die vanuit het buitenland op je website komen maar toch interacten op je website. Door bijvoorbeeld daadwerkelijk tijd te spenderen op je website of een conversie te verrichten. Dit zijn vaak Expats die in het buitenland wonen maar naar een Nederlandse dienst of informatie zoeken, of simpelweg Nederlanders op vakantie. 

Landen zoals Duitsland, Frankrijk maar ook de Verenigde Staten zal je hierin terugzien in je maandelijkse statistieken. Ook kunnen hier landen waar nog Nederlands gesproken wordt een deel in vormen, zoals Suriname, Curaçao en Sint Maarten. 

Een grotere markt bereiken door je website te (laten) vertalen

Om een wereldwijd publiek aan te spreken met je website is het uiteraard het meest geschikt als je hier ook de nodige teksten en domeinnaamextensies voor inspeelt. De algemene .com domeinnaam heeft standaard meer herkenning voor een wereldwijd publiek, en content kan hierop worden geserveerd in het Engels. Ook kan je de Spaanstalige landen meepakken door jouw content hierin te vertalen. Met het uitbreiden van jouw doelgroep waar van toepassing kan je veel kansen die ander blijven liggen meepakken in jouw resultaten. 

Dit is echter pas  vaak aan te raden wanneer jouw Nederlandse doelgroep bedient kan blijven naar jouw standaarden. Teveel de aandacht spreiden over diverse landen en talen kan leiden in een algemene personeel drain voor jouw oorspronkelijke doelgroep. En kan hierdoor weer leiden tot omzet verlies op de Nederlandse markt. Neem dus niet teveel hooi op je vork, maar neem de stap wanneer jouw organisatie dit aankan. 

Ben je ook benieuwd naar het uitbreiden van jouw Nederlandse website naar andere landen en doelgroepen? Neem dan een kijkje in onze diensten en domeinen die we beschikbaar hebben. MijnHostingPartner.nl kan met je meegroeien!