Het vertrouwen van een domeinnaam extensie
Er zijn tegenwoordig een hoop verschillende domeinnaam extensies te kiezen voor jouw gewenste domeinnaam. Met een ontzettend lange lijst die bij ons beschikbaar is heb je altijd wel een keuze voor jouw domeinnaam, maar wil je die keuze ook maken? En hoe denken mensen over een bepaalde domeinnaam extensie? Dat bespreken we in deze blog post. Laten we beginnen!
Domeinnaam extensies zijn er voornamelijk voor om te bepalen waar de website het meest voor gemaakt is. De welbekende domeinnaam extensie .com is een van de meest herkenbare hiervan. Hierna heb je nog domeinnaam zoals .net en .org die meer gemaakt zijn voor organisaties of verenigingen. En hierna heb je nog de vele verschillende landextensies, en zelfs individuele steden extensies. Op een gegeven moment is het wellicht interessant om naast je originele domeinnaam ook een tweede of derde domeinnaam extensie erbij te registeren. Maar ook dat komt weer met vraagstukken. In dit artikel leggen we daarom uit welke domeinnaam extensies het meest zinvol zijn om te registeren voor jouw domeinnaam bescherming. En welke domeinnaam extensies wellicht beter links gelaten kunnen worden.
Waarom bestaat er voorkeur voor een bepaalde domeinnaam extensie?
Het grootste voorkeur voor een domeinnaam ontstaat door hetgeen wat jouw doelgroep het meest te zien krijgt, domein extensies zoals .nl, .com en .be worden het meest gezien en zijn daarom het meest vertrouwd in Nederland en België. De landcode maakt hier ook een groot verschil in uit. Punt com websites worden eerder verwacht in het Engels geschreven te worden, en .nl en .be zal in het Nederlands en Vlaams het meest voorkomen. Het wil niet zeggen dat je geen Nederlandstalige websites zult treffen op .com domeinnaam extensies. Maar dat dit minder verwacht wordt.
Hetzelfde principe is natuurlijk in veel situaties ook toe te passen. Het uit en aan symbool op elektrische apparaten is direct te herkennen op welk willekeurig apparaat dan ook. De Amerikaanse dollar en Europese euro zijn ijzersterke symbolen voor valuta over de gehele wereld, de Poolse sloti zal alleen net over de grens nog echt bekend zijn. Dit geld dus ook op ongeveer dezelfde wijze voor domeinnaam extensies. En zal je dienen aan moeten passen naar jouw doelgroep. Bevindt jouw doelgroep zich in een bepaald land voornamelijk? Dan is de beste keuze dat land zijn versie van de domeinnaam extensie.
Er zijn uiteraard altijd uitzonderingen op deze regel, sommige landen hebben namelijk hun domeinnaam extensie gratis beschikbaar gemaakt voor iedereen die er een wil registreren. Uitstekend natuurlijk voor studenten en projecten die geen productie hoeven draaien, maar als bedrijf zijn deze domein extensies beter links te laten liggen. Zodra je hier namelijk diensten op gaat aanbieden of hoger wilt gaan klimmen met jouw domeinnaam in de Google Resultaten bijvoorbeeld zal dit niet serieus genomen worden. Voor elke website die op een van deze domeinen staat die opgezet wordt door een legitieme reden en goede bedoelingen zijn hier namelijk 100 voor die enkel voor eigen gewin zijn, of juist als niet serieus project opgezet worden. Dat veroorzaakt schade aan de reputatie aan de domeinnaam extensie, en zodra die reputatie enigszins beschadigt is geraakt zal dit enorm lastig te zijn om te repareren. Daarom zijn partijen zoals het SIDN, oftewel de beheerder van alle .nl domeinen, er dag en nacht mee bezig of phishing websites en malware tegen te gaan en op te sporen. Elke bezoeker aan zoon website die hier hinder van heeft ervaren zal vertrouwen verliezen in de extensie. Daarom zijn de partijen hierachter hier zo mee bezig.
Welk domeinnaam extensie is logisch voor jouw bedrijf of website idee?
De keuze voor jouw domeinnaam extensie is dus eigenlijk heel logisch, ga je jezelf in Duitsland op de markt begeven? Kies dan voor .de. Nederland? Kies .nl. België? .be. enzovoort. Alleen bij bepaalde bedrijven die juist op een Europese of internationale markt zich gaan begeven zullen dan ook nog de .eu of .com domeinnaam extensie kunnen overwegen.
Heb je een bepaalde markt dus op het oog, of wil je dit breder inzetten. Doe dan even onderzoek naar welke domeinnaam hier het meest door herkend wordt. De keuze is dan vervolgens te maken.
Hoe registreer je jouw domeinnaam?
Het registeren van een domeinnaam is eenvoudig, voer simpelweg jouw gewenste domeinnaam in de domeinnaam configurator in op een pagina van MijnHostingPartner.nl en ga verder met de bestelling. Na de betaling is jouw domeinnaam dankzij de realtime registratie direct vastgelegd. En kan hierna gelijk gebruikt worden. Het enige waar je rekening mee dient te houden is de DNS refresh. Een proces wat even kan duren. Maar met een kleine aanpassing in je host file kan je al gelijk lokaal aan de gang met jouw nieuwe domeinnaam.
Waarom zou je meerdere domeinnaam extensies vastleggen?
Je domeinnaam is nauw verweven met je merk of brand op zijn Engels. En maakt een cruciaal onderdeel uit van je marketing en vele andere diensten die hieraan gekoppeld zijn. Dit wil je uiteraard beschermen. Sommige partijen en individuen maken het een sport om domeinen vast te leggen die te maken hebben met jouw merk. Waarom is een goede vraag, maar vaak is het doel om geld af te troggelen of reputatie schade te veroorzaken. Je kan dit zelf voor zijn door kleine variaties alvast vast te leggen en bepaalde domeinnaam extensies hier ook bij te rekenen. Uiteindelijk kan je ook voor een relatief klein bedrag al een hoop domeinen vastleggen. Het enige is natuurlijk dat deze kosten jaarlijks terugkomen. Denk dus in wat voor jouw belangrijk is om zeer zeker ook vast te leggen.
Het vertrouwen wat in een domeinnaam extensie wordt gelegd kan dus een grote overweging zijn voor jouw eigen domeinnaam. Met een hosting pakket van MijnHostingPartner.nl en domeinnaam registratie kan je jouw partner in vinden voor jouw online aanwezigheid. Sluit nu dus ook jouw eigen domeinnaam en hosting af en begin jouw online succesverhaal!