Domeinnaam opzeggen? Houdt rekening met het volgende!

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner20-06-2019

PHP 7.4 komt er aan

PHP 7.4 is het laatst aangekondigd en dat is natuurlijk hartstikke goed nieuws
Lees meer
MijnHostingPartner05-09-2019

Hoe beveilig ik mijn database?

Als je gebruik maakt van hosting dan wil je natuurlijk wel dat je website
Lees meer
MijnHostingPartner28-09-2020

Lazyloading van afbeeldingen

Afbeeldingen inladen is een van de grootste factoren die invloed hebben op
Lees meer
MijnHostingPartner07-08-2024

Domeinnaam opzeggen? Houdt rekening met het volgende!

Domeinnamen kunnen eenvoudig worden geregistreerd en zijn vrijwel direct hierna actief,  veel domeinnamen worden ook na een korte periode opgezegd. Dit is in sommige situaties niet erg, maar kan ook een probleem vormen voor bedrijven en ook particulieren. Laten we in deze blog post de mogelijke gevolgen hiervan bespreken en hoe je dit het beste kunt aanpakken. 

Wat gebeurd er als je een domeinnaam opzegt? 

Zodra je een domeinnaam wilt opzeggen zal je tegen twee mogelijkheden hiervoor aanlopen, een optie om een domeinnaam op te zeggen is per direct, de andere optie is om dit op te zeggen per einde contract. Als je dit per direct opzegt dan zal dit domeinnaam in de status quarantaine komen per direct, en hierna na een periode van 40 dagen weer vrij op de markt komen om te registeren. Per einde contact zal dit pas na de einddatum doen. En je hierdoor vaak nog een langere periode geven om dit waar mogelijk nog terug te draaien. 

Er zijn extra kosten bij gemoeid met een domeinnaam uit quarantaine te halen,  dit verschilt per domein en is aan te vragen per ticket richting de administratie. De extra kosten worden dan teruggekoppeld waarna dit in gang gezet wordt. 

Domeinnaam weer op de vrije markt 

Zodra een domeinnaam uit die quarantaine periode raakt dan is dit domeinnaam weer te registeren die iedereen die daar belangstelling voor heeft. Vaak zijn met populaire domeinnamen hier zelfs domeinnaam veilingen voor die het enige doel hebben om opgezegde domeinnamen bij te houden en direct te registeren nadat deze uit de quarantaine periode komen. 

Indien een domeinnaam weer geregistreerd wordt door een andere partij kan dit ingezet worden naar wens, er zijn tal van voorbeelden van domeinen geregistreerd door een groot bedrijf die dit vervolgens laten verlopen.  Bijvoorbeeld voor een campagne. En hierna wordt dit domein geregistreerd en een lastercampagne opgezet. Van pornografie tot directe kritiek op het bedrijf. Er zijn vaak dan nog links actief op sociale media en andere content die naar dit oude domein verwijzen. Hierdoor ontstaat natuurlijk naamschade en is ongemakkelijk voor het bedrijf. 

Een domeinnaam kan hierdoor vaak beter voor die paar euro per jaar aangehouden worden, en dit binnen je portfolio bewaren voor een mogelijke volgende actie. Of dit simpelweg van je marketingbudget af te halen. 

Misbruik van mail

Misbruik van mail is een van de grotere gevaren op verlopen domeinnamen, hier wordt dan door de nieuwe partij een catch all adres op aangemaakt, wat al het mail verkeer onderschept en dit doorstuurt naar 1 adres. Mogelijk vertrouwelijke informatie komt zo in de handen van derden, met alle gevolgen van dien. Zodra je het domeinnaam dus ook maar een enkele keer hebt gebruikt voor klantencontact, kan dit al een groot risico vormen. 

Het SIDN of de beheerder achter alle .nl domeinnamen heeft hier al extra maatregelingen voor genomen, en houdt verlopen of opnieuw geregistreerde domeinen in de gaten of hier mailverkeer weer naar verzonden wordt. Dit doen ze door te controleren op de MX records, en je hier als oude eigenaar van het domeinnaam op de hoogte van te stellen. 

Het terugdraaien van een opzegging en het in handen krijgen van een oud domeinnaam is vaak een mijl op zeven, en kan hoge kosten met zich meebrengen. Overweeg dus goed of je een domeinnaam daadwerkelijk opzegt, of dit liever nog behoud in je portfolio. 

Een domeinnaam opzeggen

Indien je het met al deze overwegingen alsnog wilt opzeggen dan is dit eenvoudig te doen binnen het klantenpanel van MijnHostingPartner.nl, ga naar het klantenpanel en zeg het product en het domeinnaam op. Selecteer bij voorkeur hiervoor per einde contract, ook vanwege bovenstaande redenen. Ook horen we graag de reden achter de opzegging, dit kan je aan ons melden in het veld wat hiervoor bestemd is tijdens het opzeggen. Waarom we om de reden vragen is dat dit ons kan helpen om onze dienstverlening te verbeteren, en feedback hierin op prijs stellen. 

Naarmate je meer bezig gaat met websites en alles wat hieromheen speelt dan breid je in de loop van de jaren vrijwel altijd wel een domeinnaam portfolio op, het is zaak dat je dit bijhoudt en in de gaten houdt. En hier het meeste uit probeert te halen voor niet alleen jezelf maar ook voor je bedrijf. Een domeinnaam is een waardevolle bezitting en kan jouw eigendom zijn op het internet. 

Registreer en beheer nu jouw domeinnaam portfolio eenvoudig en voordelig bij MijnHostingPartner.nl! En plaats gelijk jouw bestelling.