De keuze tussen nl en com domeinen
Wanneer je gaat beginnen met jouw bedrijf dan is het soms lastig om helder te krijgen voor welk domeinnaam je nu het beste kunt kiezen. Met deze keuze bepaal jij de markt en trend van de website, en dien je dus goed over na te denken. Laten we alle voor en nadelen even bespreken in deze blog post. En hoe jij bij de juiste domeinnaam kunt landen voor jouw bedrijf!
Een domeinnaam kan een hoop betekenen voor jouw bedrijf, het maakt namelijk onderdeel uit van vrijwel elke advertentie die je wilt maken. En elke vermelding die jouw bedrijf heeft. Zowel op Google Maps, zoekresultaten binnen Google, en enige andere vermeldingen die jouw bedrijf kan hebben. Een domeinnaam heeft als primaire focus om jouw website beschikbaar te maken op het internet via een gemakkelijk te onthouden naam. In plaats van een reeks cijfers in de vorm van een IP adres. Een domeinnaam is een beschermd item wat afgenomen kan worden bij een partij zoals MijnHostingPartner.nl, die het vervolgens bij de organisatie hierachter voor je regelt. Bij .nl is dit het SIDN die alle .nl domeinen beheerd. Voor .com is dit het ICANN.
Zodra een domeinnaam is geregistreerd door iemand is deze weg. In ieder geval voor een periode van een jaar is deze dan niet meer door iemand anders te registreren. Maar zal of overgekocht moeten worden, of juridisch besloten worden. Dit kan voor beide methoden natuurlijk een prijzige kwestie zijn. Het is daarom vaak van belang dat je er snel mee bent om jouw domeinnaam te registeren en het vaak gemakkelijk is om de domeinnaam voor een langere periode vast te leggen.
Wat kan je met een .nl domein?
Een .nl domeinnaam is jouw weg naar een bedrijf in Nederland voor een Nederlands sprekende doelgroep. De Nederlandse domeinnaam extensie is er al sinds een van de eerste landextensies er bij en is daarom een vast gegeven op de Nederlandse markt. Met zijn bijna 6 miljoen domeinen staat .nl voor vertrouwen en bekendheid op de Nederlandse markt. Dit maakt het de keuze voor iedereen die aan de slag wil in Nederland. En beginnen dus een hoop Nederlandse bedrijven mee als eerst.
Voor welk publiek is een .nl domein geschikt?
Met een .nl domeinnaam bereik je het best een Nederlands publiek, de content is in de meeste gevallen tevens in de Nederlandse taal. Maar kan uiteraard hierin afwijken aangezien we een divers landje zijn. Een .nl domeinnaam wordt door iedere Nederlander gelijk herkend en zal vaak als default domeinnaam extensie worden gezien. Meer en meer speciale domeinnaam extensies komen er ook bij, zoals .amsterdam en .shop. Maar met deze domeinnaam extensies heb je vaak een kleinere markt, als ook een kleinenere scope wat op de website geplaatst kan worden.
Een .nl domeinnaam kan voor elke website gebruikt worden, van jouw avonturenblog tot je startup bedrijf.
Wat kan je met een .com domein?
Een .com domein is de eerste keuze wanneer je ervoor kiest om jouw diensten aan te bieden voor een internationale markt, of dit nu een product is, een dienst of service of jouw informatie. Een .com domein is wereldwijd herkend en kan goed gebruikt worden voor websites met een focus op de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en ga zo nog maar even door. Overal waar Engels gebruikt wordt als de voertaal heeft ook een zekere herkenning met het .com domeinnaam.
Welke markt is geschikt voor een .com domein?
De markt voor .com is daarom groter dan .nl, maar verliest hierbij ook een nauwere focus. Dezelfde herkenning in een land zoals je dit met .nl hebt in Nederland. Is er niet gelijk met .com. Indien jouw bedrijf dus al opereert of wilt gaan operen in andere landen dan enkel Nederland. Dan land de keuze vaak op .com.
Jouw keuze voor je bedrijf
Het is dus afhankelijk waar je gaat operen en welk publiek je op het oog hebt voor jouw website. Je kan er ook voor kiezen om beide domeinen te registeren, dan kan je van beide walletjes gebruik maken. Het is dan wel vaak wel dubbel werk, omdat je content en onderhoud hebt in zowel de Nederlandse taal en Engelse taal en de websites zelf. Veel bedrijven die dus groeien doen dit pas op een later tijdstip. Om eerst de focus te kunnen leggen op een kleinere markt.
Wat je dus ook kiest, zet het eerste stapje om jouw website te maken door het kiezen van een domeinnaam. Voer de domeinnaam gelijk in de configurator in op de homepagina om gelijk jouw domeinnaam en pakket vast te leggen. Je kan hierna gelijk aan de slag met de eerste stappen!