Webhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.be

Als hobby ontwikkelaar je WordPress website veilig en snel houden

Als hobby ontwikkelaar je WordPress website veilig en snel houden
MijnHostingPartner

Als hobby ontwikkelaar je WordPress website veilig en snel houden

Zodra je eenmaal begonnen bent aan je blog, freelance portfolio, of website voor je onderneming dan is het meer dan raadzaam om de website veilig en snel te houden. Je bent hier als hobbyist echter vaak niet genoeg mee bezig, en hier niet direct altijd inzicht in. Bij MijnHostingPartner.nl hebben we enige tools die het onderhoud makkelijker voor je maken. En je kan zelfs met minimaal werk altijd voor een veilige en snelle website zorgen. Laten we in deze blog post de stappen en maatregelingen bespreken!

Veel begint met de juiste fundering, thema, plug-ins

Een WordPress website kan bestaan uit veel verschillende onderdelen, de truc om jouw website zo veilig en snel mogelijk te houden is om dit niet te overdrijven. En tactische keuzes hierin te maken. Kijk bijvoorbeeld eerst of je niet dat tabelletje niet gewoon via WordPress zelf kunt toevoegen, voordat je hier een aparte plug-in voor installeert. Des te minder plug-ins, des te minder resources namelijk gebruikt hoeven te worden door je website om bepaalde pagina’s te serveren aan bezoekers. Houdt je plug in lijst dus minimaal en zorg ervoor dat deze geen grote impact hebben op je laadtijd. 

Bepaalde thema’s en zeker thema builders hebben een grote impact op de snelheid van je website, kijk hiervoor uit en installeer dus geen zware thema’s en plug-ins. Zo houdt je het onderhoud makkelijker, is je website in de regel sneller en kan je van een website uitgaan die een poos meegaat!

De WordPress website veilig houden

Om WordPress veilig te houden dien je dus vanaf het begin af aan hier rekening mee te houden, kijk dus uit met het kiezen van een thema. En kijjk bij reviews en de laatste updates van het thema. Deze dient namelijk regelmatig bijgewerkt te worden. Verder is het van belang dat je de wellicht logische stappen ook uitvoert. Stel een sterk wachtwoord in wat je niet ergens anders voor gebruikt, en zorg ervoor dat je een actueel email adres instelt zodat je tijdig enige informatie ontvangt. 

Updates tijdig zelf installeren, en/of automatisch updaten aanzetten

Een van de belangrijkste aspecten van het onderhoud van je WordPress-site is het regelmatig bijwerken van de software. Dit omvat niet alleen WordPress zelf, maar ook de thema's en plug-ins die je gebruikt. De ontwikkelaars brengen vaak updates uit om beveiligingslekken te dichten en eventuele prestatieproblemen op te lossen. Het is aan te raden om deze updates regelmatig te controleren en door te voeren. Je kunt ervoor kiezen om ze automatisch te laten updaten, maar sommige mensen geven de voorkeur aan handmatige updates om mogelijke conflicten te vermijden. Hoe dan ook, regelmatige updates zijn essentieel voor een veilige en soepele werking van je website.

Back-ups maken en beheren

Het is cruciaal om regelmatig back-ups van je website te maken. Zelfs met alle voorzorgsmaatregelen die je neemt, kunnen er onverwachte gebeurtenissen optreden, zoals serverstoringen, hacks of menselijke fouten die tot gegevensverlies kunnen leiden. Door regelmatig back-ups te maken, heb je altijd een kopie van je site bij de hand die je kunt herstellen als er iets misgaat. Er zijn verschillende plug-ins beschikbaar waarmee je automatische back-ups kunt maken en deze naar externe opslag kunt sturen, zoals cloudservices of FTP-locaties. Je kan dit ook zonder plug-in direct doen via het control panel met een scheduled task. Zorg ervoor dat je deze back-ups regelmatig controleert om er zeker van te zijn dat ze correct worden uitgevoerd en dat je in geval van nood snel kunt herstellen. 

Zet enige zaken in de agenda

Een gestructureerde aanpak voor het onderhoud van je website kan enorm helpen. Plan regelmatige controles in je agenda in om updates uit te voeren, back-ups te controleren en eventuele beveiligingscontroles uit te voeren. Door deze taken op gezette tijden uit te voeren, voorkom je dat ze worden vergeten of uitgesteld, wat de veiligheid en prestaties van je site in gevaar kan brengen. Maak een routine van het controleren van de gezondheid van je website, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks, afhankelijk van de omvang en het belang van je site.

Het onderhouden van een WordPress-website kan uitdagend lijken, vooral voor hobbyisten, maar met de juiste tools en een systematische aanpak kun je de veiligheid en prestaties van je site aanzienlijk verbeteren. Door bewust te zijn van de juiste stappen en deze regelmatig uit te voeren, kun je genieten van een snelle en betrouwbare online aanwezigheid.