Zoeken met je stem Google Voice Search
Google is als zoekmachine natuurlijk zeer attent op welke manier gezocht wordt, van de opdrachten die gegeven worden via een mobiel maken echter maar een klein percentage gebruik van het zoeken met de stem. Laten we een kijkje nemen naar zoeken via Google met je stem. Google Voice Search.
Google heeft een ontzettend grote gebruikersbasis en is bijna overal de zoekmachine nummer 1, dit geeft ze de positie om te experimenteren en marktonderzoek te verrichten waar een hoop lering uit kan worden getrokken. Google zoeken met je stem was hierdoor in 2016 een grote stap en interessant voor velen. Er werd massaal over geschreven en geoptimaliseerd. Maar is het 5 jaar later nu een groot onderdeel van de zoekopdrachten die uitgevoerd worden? Dat laat namelijk nog wat te wensen over, zover kunnen we uit de cijfers halen dat zoeken met je stem niet populairder is dan gewoon zoektermen opgeven met je toetsenbord. Google heeft het zoeken met je stem gebaseerd op de Star Trek films, en hierbij natuurlijk gedacht aan dat iedereen dit ook als een vast item zal gaan gebruiken.
Hoe werkt Google Voice Search?
Google zoeken zal iedereen al bekend mee zijn, Google zoeken met je stem werkt natuurlijk hetzelfde. Echter is er een stuk meer op de achtergrond wat gebeurd om jouw zoekopdracht te herkennen en vervolgens te interpreteren. Met een zoekopdracht zoals wanneer een bepaalde feestdag is of andere soortgelijke zoekopdrachten is dit wellicht eenvoudiger dan wanneer je zoekt hoe een bepaalde PHP error op te lossen is. De slimme algoritmes en verdere technologie die Google toepast hiervoor zijn een stuk ingrijpender dan de normale zoekopdrachten. En zijn per functie meer persoonsgebonden. Een item wat gebruikers afschrikt. Zodra je een Android telefoon gebruikt en verder geen instellingen wijzigt, dan geeft je Google de toestemming om op de achtergrond naar je te luisteren. Zelfs als je de Google assistent niet open hebt staan.
Waarom is het minder populair dan normaal zoeken met getypte termen?
Dit is verder natuurlijk eigen keus wat je van deze praktijken denkt, maar het is in mijn ogen niet altijd wenselijk dat de zoekopdracht naar een nieuwe wasmachine nu helemaal uitgepluisd wordt met mijn stem. Uit een puur praktisch oogpunt is het ook niet altijd wenselijk om te spreken voor een simpele zoekopdracht. In een drukke trein luidkeels zoekopdrachten uitvoeren zal je vaak een paar rare blikken opleveren. Althans, dat is mijn ervaring geweest. Je toetsenbord gebruiken, of dit nu een fysiek toetsenbord is of er een op je touch scherm. Is de keuze die gebruikt wordt door het merendeel van de gebruikers.
De toekomst van het omgaan met zoekmachines zoals Google
Voice Search is tot dusver nog niet de toekomst zoals wellicht verwacht was, nu ook besproken tijdens de Podcast Search off the record met John Mueller en Martin Splitt. Hierin wordt er weliswaar off the record besproken zoals de naam al verraad. Maar wordt besproken hoe Voice zoeken het hem niet is of wordt naar verwachting. Zie de volgende quotes:
John Mueller asked:
“What about voice search? Will SEOs have to optimize for voice search?”
Martin Splitt answered:
“Oh God, the future that never will be. I think no, because if we learn anything…”
Mocht je de volledige podcast willen luisteren dan kan je dit via jouw favoriete medium doen. Podcasts zijn vaak een informele en vermakelijke wijze om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws voor website ontwikkeling, SEO, en in zijn algemeen over Internet Marketing. Of je nu onderweg bent of hem op de achtergrond hebt open staan tijdens je dagelijkse werkzaamheden.
Wat het fysieke invoeren van een zoekopdracht precies gaat veranderen, of dat het überhaupt gaat veranderen, zal de toekomst ons moeten leren. Het enige wat wij als webmasters en ontwikkelaars kunnen doen is bovenop te blijven met de laatste ontwikkelingen en spelregels. Om bezoekers zo goed mogelijk te helpen onze content te vinden. Maak nu ook de keuze voor een razendsnel en stabiel platform voor jouw website, en ga voor een hosting pakket van MijnHostingPartner.nl. Jouw partner in webhosting. Voor minder dan een week boodschappen host je al een jaar lang jouw website.
Bronvermeldingen:
https://www.searchenginejournal.com/google-voice-search-is-not-the-future/426893/
https://developers.google.com/search/podcasts/search-off-the-record