Werken met logische bestandsnamen binnen je hosting

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner16-12-2024

Nieuwe Microsoft Outlook wordt de standaard in april 2026

Het zat er natuurlijk al een poos aan te komen met de lancering van de nieuwe
Lees meer
MijnHostingPartner30-09-2024

Zoekmachine Qwant

Voor elke websitebeheerder op het internet is het belangrijk om op de hoogte
Lees meer
MijnHostingPartner01-08-2019

Google wil https en www in de adresbalk verbergen

Als gebruiker zijnde is het wel fijn om te weten of de website die je bezoekt
Lees meer
MijnHostingPartner05-02-2024

Werken met logische bestandsnamen binnen je hosting

Werken aan je website en op computers in zijn algemeen brengt altijd wel het topic van bestandsnamen op, het is belangrijk om hier een vaste werkwijze voor te ontwikkelen die niet alleen voor jezelf logisch is, maar ook voor anderen binnen je team. In deze blog post behandelen we een aantal tips voor het werken met logische bestandsnamen binnen je hosting pakket en bedrijf, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Laten we beginnen!

Consistentie is Key

Een van de eerste stappen naar een georganiseerd bestandsbeheer is het handhaven van consistentie. Zorg ervoor dat je een uniforme conventie volgt bij het benoemen van bestanden. Dit kan het gebruik van hoofdletters, het vermijden van speciale tekens of het hanteren van een specifieke datumnotatie omvatten. Door consistent te zijn, wordt het voor jou en je team eenvoudiger om bestanden te identificeren en te begrijpen. 

Betekenisvolle Namen

Geef je bestanden betekenisvolle namen die de inhoud ervan weerspiegelen. Vermijd generieke termen en afkortingen die voor anderen moeilijk te ontcijferen zijn. Als het bijvoorbeeld om afbeeldingen gaat, overweeg dan om de bestandsnaam te baseren op de inhoud of het onderwerp van de afbeelding in plaats van willekeurige tekens. 

Cover afbeeldingen van een pagina of stuk tekst zijn bijvoorbeeld altijd aan te duiden met -cover in de naam, en bijvoorbeeld voor deze blog post: “logische-bestandsnamen-cover.jpg” te gebruiken. En voor enige afbeeldingen die in het artikel zouden kunnen staan:   logische-bestandsnamen-1.jpg,   logische-bestandsnamen-2.jpg  etc. te kunnen zijn. Zo zie je gelijk wat de cover afbeelding is, en welke afbeeldingen (ongeveer) waar komen te staan in de inhoud. 

Structurering van Mappen

Naast het correct benoemen van bestanden is het organiseren van bestanden in goed gestructureerde mappen even belangrijk. Creëer hiërarchieën die logisch en intuïtief zijn, zodat teamleden snel kunnen navigeren en vinden wat ze nodig hebben. Overweeg het gebruik van duidelijke categorieën en submappen om de ordening te vergemakkelijken. Als je een Content Management Systeem gebruikt zoals WordPress dan wordt dit standaard op jaar en datum gesorteerd, lokaal op je pc kan je dit ook aanhouden, of dit gescheiden houden op een andere manier die logisch is. 

Versiebeheer Implementeren

Bij het werken aan websites is het van vitaal belang om een systeem voor versiebeheer te implementeren. Dit stelt je in staat om wijzigingen bij te houden, terug te keren naar eerdere versies indien nodig en effectief samen te werken met anderen zonder dat bestanden verloren gaan. Software zoals GitHub hebben dit een stap verder genomen en dit nog verder uitgewerkt, als webdeveloper is dit een interessante overweging om hier naar over te schakelen indien je dit nog niet hebt gedaan. 

Documenteer je proces

Zorg ervoor dat je bestandsnaamconventies gedocumenteerd zijn en toegankelijk voor alle teamleden. Dit kan in de vorm van een interne handleiding of een gedeeld document zijn, bijvoorbeeld binnen onze webmail. Een duidelijke documentatie bevordert consistentie en voorkomt verwarring. En biedt nieuwe collega’s meer houvast voor het beginnen te werken aan de website en content hiervan. 

Gebruik datumnotaties slim

Bij het werken met websites kunnen datums van cruciaal belang zijn. Overweeg om datums op een gestandaardiseerde manier weer te geven, zoals JJJJ-MM-DD (jaar-maand-dag), om verwarring te voorkomen en een consistente chronologische volgorde te behouden. Onthoudt ook dat bestanden binnen de hosting ook altijd een laatste bewerkdatum tonen, zodat je altijd kan zien wanneer een bestand voor het laatst is bewerkt. 

Regelmatige controles en opruimen

Plan met enige regelmaat tijd in voor het controleren en opruimen van je bestandsstructuur. Verwijder onnodige bestanden, actualiseer verouderde namen en pas je systeem aan als de behoeften van het project veranderen. Een opgeruimde hostingomgeving verbetert de efficiëntie en houdt alles georganiseerd. Alsook kan het je een hoop ruimte schelen binnen je hosting pakket op de lange termijn. 

Door deze tips toe te passen, kun je een gestructureerde en georganiseerde omgeving creëren voor het beheren van bestanden binnen je hostingpakket en bedrijf. Het zal niet alleen jouw werk vereenvoudigen, maar ook de samenwerking met teamleden verbeteren, waardoor iedereen snel en effectief toegang heeft tot de benodigde bestanden.