Welke Google website tools zijn onmisbaar om te gebruiken
Met een website kan je altijd gebruikmaken van vele verschillende tools om jouw doelen hierbij te bereiken. Of dit nu een bezoekersaantal is, een snelle website of een goede positie binnen de verschillende zoekmachines. MijnHostingPartner.nl brengt je in dit artikel een aantal onmisbare tools onder andere van Google die jij voor je website dient in te stellen en te gebruiken! Laten we beginnen.
Een website komt met een hoop verschillende doeleinden, wil je hiermee jouw bedrijf op de kaart zetten? Een nieuwe klant overhalen dankzij jouw schitterende portfolio website, of meer lezers trekken naar jouw blog? Een website kan voor vele verschillende webmasters wat anders betekenen. Elke webmaster heeft echter de juiste tools nodig om meer inzicht te krijgen in hun website, hoe deze presteert en doet wat het moet doen. Je zal vast al bekend zijn met een aantal van deze tools. Maar we hopen dat je als beginnend webmaster hier toch het een en ander uit kan halen!
Backups maken
Laten we beginnen met het belangrijkste wat je kan instellen voor jouw website, en dat is de juiste backup strategie. Heeft natuurlijk niet direct met Google te maken, maar stippen we in dit artikel weer even aan. Met een backup op meerdere locaties kan je in ieder geval nog teruggaan bij het installeren van een foute update, een hack of een andere oorzaak. Het maken en onderhouden van een backup is daarom van vitaal belang voor het veilig stellen van je website, en ook de database. MijnHostingPartner.nl heeft hiervoor een dienst beschikbaar die erbij te bestellen is, er wordt dan op meerdere locaties ter wereld een backup opgeslagen van jouw website en database. En dat tot wel 120 dagen terug. Bestel die dienst er nu bij direct vanuit je klantenpanel.
Ook is het natuurlijk mogelijk om dit zelf in te stellen in je Hosting pakket, wanneer je hier zelf de discipline voor hebt om eens in de zoveel tijd bij te houden en op te schonen dan kan je dit instellen via een Scheduled task. Dit maakt dan op de door jouw gekozen moment een backup. En zorgt ervoor dat dit elke dag, elke week of elke maand uitgevoerd wordt. Een tweetal scheduled tasks zijn dan aan te maken in het control panel. Een voor het zippen van de space files of de gehele wwwroot, en een om de database te zippen en in een aan te maken backup folder te plaatsen. Natuurlijk neemt dit ook opslag ruimte in beslag, we raden aan om dit bijvoorbeeld met een wekelijkse backup even om de twee maanden bij te werken. Door het downloaden van de bestanden en neerzetten op Google Drive, of via een dienst zoals online cloud backup van MijnBackupPartner.nl. En het neerzetten op een lokale computer. Dan heb je een backup op 3 locaties. En ben je dus veilig in het geval dat er zelfs 2 wegvallen. Lees er alles over in het kennisbank artikel.
De tools van Google die tot je beschikking staan met een Google Account
Zodra je een website aanmaakt en afhebt dan is het raadzaam om hier ook de diensten van Google aan te koppelen, dit doe je met een Google account. Ik raad aan om hier geen persoonlijke Gmail account of YouTube account hiervoor te gaan gebruiken. Maar even een nieuw bedrijfsaccount voor aan te maken, dit kan je vervolgens wel voor meerdere websites gebruiken. Aangezien je Google account tegenwoordig ook aan je YouTube account zit gekoppeld, en al je andere persoonlijke zaken is het verstandiger om dit gescheiden te houden. En professioneel.
De volgende diensten van Google zijn interessant als webmaster:
Google Analytics
Google Analytics is de standaard software die webmasters gebruiken om de resultaten van hun website bij te houden. Met Google Analytics kan je zien welke pagina’s bezocht worden en dus het meest populair zijn. Hoe gebruikers omgaan met jouw website en hoelang ze erop blijven. En nog een hoop andere functionaliteit. Google Analytics werkt via een stukje Javascript wat je officieel in de header van je website webhosting dient te zetten, maar het kan ook prima in de footer. Dan laad het namelijk als laatste, en hebben gebruikers eerder de content voor de neus.
Google Analytics is geavanceerd, en heeft eigenlijk een studie nodig om alles eruit te halen. We raden aan om even een weekje te spenderen aan het rondkijken binnen Google Analytics, en bijvoorbeeld even zelfstudie te verrichten op gratis online bronnen zoals YouTube of ook in onze eerdere blog posts met tips en trucs. Voor de minder veeleisende gebruiker spreekt het aardig voor zich, op het dashboard heb je namelijk al toegang tot de meest gevraagde informatie.
Google Search Console
Google Search Console laat je specifiek zien hoe jouw website verschijnt en presteert op het Google Zoek en Display netwerk. Oftewel je posities in de Google zoekresultaten. Dit is natuurlijk een belangrijke informatie set die je in de gaten kan houden. En laat je meer zien hoe een website klikken ontvangt vanuit Google. Google Search Console kan je gemakkelijk koppelen aan je website zonder directe aanpassing op je website zelf. Dit is namelijk voldoende om alleen met een DNS record toe te voegen. Dit doe je eenvoudig via het klantenpanel bij MijnHostingPartner.nl.
Google Search Console heeft een aantal grote voordelen aan zich vast die je niet altijd met andere tools hebt. Als grootste voordeel komt dit daadwerkelijk van Google zelf vandaan. En weet je dus altijd van de eerste partij hoe jouw website presteert. En ook zie je de daadwerkelijke posities, backlink profiel en clicks, en click through rate. Allemaal in 1 tool.
Google Keep of soortgelijke notitie app
Eentje die in mijn ogen ook in deze lijst dient te staan is de Google Keep app, dit kan je toevoegen aan je browser, en installeren op je telefoon en tablet. Met een notitie app kan je snel nieuwe ideeën opschrijven die in je opkomen, onder andere bijvoorbeeld nieuwe keywords die je kan targeten, bestaande posts die je kan verbeteren, nieuwe blog post ideeën of random andere zaken die in je opkomen. De Google Keep app is tevens fijn aangezien dit ook synchroniseert tussen de apparaten waar je hem op hebt staan. Je hoeft dus niet over en weer te mailen of plakken.
De notities kan je vanaf elk apparaat openen en verdergaan waar je gebleven was. Wel zo fijn.
Mocht jij verder nog suggesties hebben voor tools van Google die jij nog meer gebruikt binnen je website? Reageer dan even op Social media!