Wat doet een WordPress thema voor je

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner02-09-2024

Hoe noem je iemand die een website beheert?

Het maken en beheren van een website is tegenwoordig niet meer een lastige
Lees meer
MijnHostingPartner28-07-2021

Levensduur van een website

Een website heeft in de meeste gevallen een lang leven mits alles goed gaat
Lees meer
MijnHostingPartner15-04-2023

Laat de inhoud van je website spreken

Als je een website bouwt is het verleidelijk om je te laten meeslepen door
Lees meer
MijnHostingPartner22-04-2022

Wat doet een WordPress thema voor je

WordPress wordt vaak genoemd als een van de gemakkelijkste manieren om een website te maken. Dit is mede dankzij de gemakkelijke wijze waarop de content te beheren is op een visuele wijze. Zoals je dit ook zou kunnen in een Word document. Maar wellicht wel belangrijker voor een website is het thema wat geïnstalleerd kan worden. Een WordPress thema zorgt er namelijk voor dat jouw website er op een bepaalde manier uitziet. En dat je hier in een keer aan de gang mee kan, aangezien er een hoop voor je geregeld wordt. Laten we een kijkje nemen wat een WordPress thema allemaal voor jouw website regelt in deze blog post. 

Het uiterlijk van een thema

De uitstraling van een website binnen WordPress wordt vastgesteld met een thema. Dit thema zorgt er bijvoorbeeld voor welke standaard lettertypen en formaten geselecteerd staan. Hoe jouw header afbeelding ingedeeld is, of er een leuke optie is voor jouw menu en nog veel meer. De styling en de kleuren hiervan worden allemaal voor je vastgesteld d0oor een WordPress thema. Dit thema kan je gemakkelijk instaleren met een druk op de knop. En hoeft verder alleen maar up to date gehouden te worden om te blijven functioneren.

Dit maakt WordPress thema’s uitgebreider dan vele andere Content Management Systemen, die er bijvoorbeeld vanuit gaan dat je zelf het thema gaat opbouwen. Of dat je hiervoor een bureau inschakelt. WordPress hosting is hierdoor bijzonder beschikt voor de beginner die dit zelf wilt in elkaar zetten. En maakt het dus de keuze voor iedereen die een blog, freelance website of bedrijfswebsite wil gaat beginnen. 

Het installeren van een thema

Het installeren van een thema binnen WordPress is ontzettend eenvoudig en daarom geschikt voor iedere beginner. Of je nu zelf een thema in elkaar zet, van een derde partij download of  bureau hiervoor inschakelt om wat speciaals voor je te bouwen. Dit thema kan simpelweg in de wp-content folder erbij gezet worden in de juiste map. En geactiveerd worden via de WordPress administrator omgeving. Een thema kan je ook rechtstreeks via de administrator omgeving installeren door even te kijken in de thema’s die rechtstreeks via de WordPress “Marktplaats” te installeren zijn.  

Enig ander thema wat niet binnen de WordPress administrator omgeving te installeren is even via een FTP client of programma zoals FileZilla snel up te loaden. 

De functionaliteit achter een thema

Verschillende thema’s hebben ook andere functionaliteit, het zal dus altijd even noodzakelijk zijn om je hierin te verdiepen en even de beschrijving goed door te lezen voordat je voor een thema besluit te gaan. Hoewel het gemakkelijk te wisselen is, kies je er over het algemeen voor een langere tijd voor om van hetzelfde thema gebruik te maken.

Thema’s kunnen bijvoorbeeld wel of niet een Auteur functionaliteit bevatten,  wat voor een bedrijf niet zo problematisch hoeft te zijn. Maar wel voor een blog problemen kan opleveren. Verder zijn ook populaire onderdelen met bijvoorbeeld wel of geen slider optie op de homepagina. Waarin jouw laatste content of producten in de schijnwerper kunnen worden gezet. Kies hier dus goed tussen en zorg ervoor dat jouw wensen hierop aansluiten. 

Nieuwe live site editor van de laatste WordPress versies 

WordPress heeft met de laatste versie ook een full site editor gelanceerd, dit was eerder alleen mogelijk door gebruik van plug-ins zoals Elementor of Divi. Wat dit toevoegt is dat je gelijk op de voorgrond kan werken aan het uiterlijk van jouw website. En dat je tot zekere hoogte meer controle hierop kan uitoefenen en aanpassen waar nodig.  

Dit is nog volop in ontwikkeling en ondersteund nog maar een handvol thema’s. Het zal dus nog niet gelijk geschikt zijn voor een productiewebsite. Maar kan wel gevolgd worden en in de gaten gehouden voor toekomstige projecten. 

Dit uitbreiden met Plug-ins en meer

Een thema of WordPress website kan altijd nog uitgebreid worden met een plug-in, met een plug-in of extensie voeg je een legio aan nieuwe functionaliteit toe. Van alles tot contact formulieren tot gehele webshops met WooCommerce. Een ontbrekend item in een thema kan dus ook overwogen worden om met een plug-in opgevangen te worden. Hier dient echter wel voorzichtig mee omgesprongen worden, teveel plug-ins kunnen ervoor zorgen dat jouw WordPress website trager wordt of onveilig. Doe dus altijd je huiswerk naar een plug-in voordat je hem installeert. 

Een betaald of gratis thema? 

Als laatst is er nog de keuze of je een gratis thema of betaalde optie kiest, beide is mogelijk en staan wij als webhosting partij geheel los van. We raden altijd wel aan om als je voor een betaald thema kiest, goed te kijken naar de beoordelingen en support. Dit kan namelijk een groot verschil maken. Een thema kan nog zo mooi zijn en je wensen bevatten, maar als dit bijgewerkt blijft dan stel je jezelf open tot narigheid op je website. 

Met een gratis thema zijn dezelfde overwegingen te maken, wat sluit er het meest aan bij jouw wensen? En wordt dit wel bijgewerkt? Dat zijn de vragen die je dient te stellen. Een gratis thema is zozeer slechter dan een betaald thema, er zijn vele gratis thema’s van WordPress zelf en vrijwilligers waar menig betaald thema wel naar kan opkijken. Hier geldt dus ook echter weer doe zelf onderzoek naar wat je goed lijkt. 

Enkele thema’s waar wij goede ervaringen mee hebben zijn de Astra en GeneratePress, dit zijn lichte thema’s die voor een brede markt kunnen worden ingezet. En verder ook een upgrade beschikbaar hebben naar een betaald alternatief. WordPress zelf komt ook met 3 eigen thema’s in de laatste versies. De keuze is reuze! 

Heb je nog een vraag of wil je even sparren over een WordPress thema? Dan kan je altijd ook even ons vragen via een ticket of via de chat. We zijn altijd bereid om je hier een advies op te geven.