Webhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.be

Kan je zomaar een website maken?

Kan je zomaar een website maken?
MijnHostingPartner

Kan je zomaar een website maken?

“Kan je zomaar een website maken?” en “Wat is er nodig om een website op te zetten?" Dit zijn veelgestelde vragen voor wie net begint met het opbouwen van een online aanwezigheid. Het antwoord is niet zo eenvoudig als een simpel "ja" of "nee," omdat er verschillende aspecten zijn waarmee rekening moet worden gehouden. In deze blog post gaan we dit vraagstuk verder toelichten en een stapsgewijze gids bieden voor beginners die graag hun eigen website willen maken.

Kan iedereen zomaar een website maken

Iedereen kan besluiten om een website te willen maken, en zolang je niets illegaals volgens de wet op de website plaatst is dit ook toegestaan. Gokken is bijvoorbeeld niet toegestaan volgens de Nederlandse wet. Maar je mag hier wel over schrijven. Lees je dus even in wanneer je een mogelijk controversioneel onderwerp wilt gaan aanboren. 

Je hoeft hier ook geen KVK inschrijving voor te maken, zolang je niets direct verkoopt aan een klant of bezoeker. Zodra je meer begint te verdienen met advertenties of affiliate werkzaamheden aan je website dan zal het wel noodzakelijk zijn om deze inkomsten te melden aan de belastingdienst onder overige inkomsten. Wil je hier nader advies over? Neem dan contact op met een belastingadviseur. 

Verder is het goede nieuws dat tegenwoordig bijna iedereen in staat is om een website te maken. Met de beschikbaarheid van gebruiksvriendelijke platforms en tools is het coderen van een website vanaf nul niet langer noodzakelijk. Een van de meest populaire opties is WordPress, een contentmanagementsysteem (CMS) dat beginnersvriendelijk is en vele aanpassingsmogelijkheden biedt. En daarnaast ook nog eens eenvoudig te installeren is binnen de hosting van MijnHostingPartner.nl. 

Niet iedereen kan zomaar een webshop maken - KVK-inschrijving is vereist

Het runnen van een webshop is iets anders dan het opzetten van een eenvoudige website. Als je van plan bent om producten of diensten te verkopen en betalingen te verwerken, is een officiële inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK) vereist. Dit komt doordat een webshop zakelijke activiteiten vertegenwoordigt, en je moet voldoen aan wettelijke vereisten en belastingen. Ga hiervoor dus eerst langs de KVK en presenteer je plan, hierna wordt besloten of dit groen licht krijgt ja of nee. 

Hoe kan een website zomaar worden gemaakt? Met een Content Management Systeem

WordPress is een van de meest populaire platforms om websites te bouwen en te beheren. Het is een open-source CMS dat veel flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden biedt, zelfs voor beginners zonder programmeerkennis. Met duizenden thema's en plug-ins kun je jouw website eenvoudig vormgeven en functionaliteiten toevoegen, zoals contactformulieren, fotogalerijen en blogsecties.

Stappen om een website te maken met WordPress

a. Kies een domeinnaam:

Een domeinnaam is het webadres van jouw website, bijvoorbeeld www.jouwdomeinnaam.nl. Het is belangrijk om een pakkende en relevante naam te kiezen die je website representeert. Controleer of de gewenste domeinnaam beschikbaar is en registreer deze direct bij MijnHostingPartner.nl.


b. Selecteer een hostingpakket:

Een webhost is een bedrijf dat servers aanbiedt waarop jouw website kan draaien en toegankelijk is voor bezoekers op internet. Er zijn verschillende hostingpakketten beschikbaar, variërend in prijs en specificaties. Voor beginners raden we een SSD pakket aan, of een regulier totaalpakket. Het verschil tussen deze twee pakketten is de opslagmethode, SSD is sneller waardoor jouw website ook sneller beschikbaar is. Dit is vooral belangrijk als je voor WordPress kiest om je website te maken. 



c. Installeer WordPress:

WordPress installeren kan met een druk op de knop binnen het klantenpanel, zie onze kennisbank voor een artikel wat dit haarfijn uitlegt. Tevens met ondersteunende video. Zo kan je gemakkelijk aan de gang. 

d. Kies een thema:

Kies een WordPress-thema dat past bij het doel en de stijl van jouw website. Er zijn talloze gratis en betaalde thema's beschikbaar die het uiterlijk van jouw site bepalen. Nadat je een thema hebt gekozen, kun je het verder aanpassen met jouw eigen logo, kleurenschema en inhoud. 

e. Voeg inhoud toe:

Nu is het tijd om jouw website te vullen met inhoud. Creëer pagina's zoals "Over ons," "Diensten," "Contact," en begin met bloggen als je een blogsectie wilt hebben. Zorg ervoor dat jouw inhoud relevant, boeiend en gemakkelijk te lezen is. En maak gebruik van ondersteunend beeldmateriaal om de content te laten springen. 

f. Voeg functionaliteiten toe met plug-ins:

WordPress-plug-ins zijn kleine stukjes software die extra functionaliteiten aan jouw website toevoegen. Of je nu sociale mediaknoppen, beveiligingsfuncties of SEO-optimalisatie nodig hebt, er is waarschijnlijk een plug-in voor elke gewenste functie. Probeer je plugin lijst wel zo kort mogelijk te houden, teveel plug-ins kan namelijk ook weer voor vertraging in je website zorgen. En introduceert ook meer kansen op misbruik. 


Het opzetten van een website is tegenwoordig toegankelijk voor bijna iedereen dankzij gebruiksvriendelijke platforms zoals WordPress. Een domeinnaam en hostingpakket zijn essentieel om te beginnen, maar daarna kun je met behulp van WordPress en de juiste thema's en plug-ins een aantrekkelijke en functionele website maken. Of het nu voor persoonlijk gebruik, een blog, een portfolio of een bedrijfswebsite is, jouw online aanwezigheid begint met de eerste stap naar het maken van jouw eigen website. Veel succes!