Webhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.be

Is het moeilijk om zelf een website te maken?

Is het moeilijk om zelf een website te maken?
MijnHostingPartner

Is het moeilijk om zelf een website te maken?

Deze vraag wordt door een hoop starters gesteld, als webhostingbedrijf verzorgen wij de hosting of de thuisbasis voor een brede selectie aan website. Zowel zelf gemaakte websites die vanaf de grond af gecodeerd zijn, eigen websites die onderhouden worden met een Content Management Systeem, en ook websites gemaakt door website developers en externe partijen. Laten we in deze blog post een kijkje nemen naar de verschillende opties die voor je klaar staan en die je kunt gebruiken om zelf jouw website te maken!

Er zijn dus grof gezien een aantal opties die voor je klaarstaan om een website te maken. In het proces  om deze keuze te maken is per onderdeel wat meer uitleg nodig. We behandelen dus in de onderstaande koppen alle informatie en stappen die je nodig zult hebben om gelijk aan de slag te gaan met het maken van je eigen website. 

Website builders  

Website builders zijn een van de opties die vaak als eerste worden ontdekt om een website zelf te maken. Zij maken namelijk veelvoudig gebruik van influencers op sociale media en andere advertenties om publiek te trekken. Website builders zijn over het algemeen prijziger dan een eigen webhosting pakket in beheer, dat omdat hier ook meer voor je uit handen wordt genomen. Zaken zoals updates en beveiliging worden voor je geregeld, en zodra je aan de gang gaat met het maken van de website wordt hier ook je in hand in vastgehouden. 

Website builders hebben naast de vaak hogere kosten ook een ander groter nadeel aan zich vastzitten. En dat is dat wanneer je de keuze wilt maken om over te stappen of wilt verhuizen dat je de website niet mee kunt nemen. Deze worden namelijk gemaakt op een Closed Source manier, waardoor de broncode van een website dus niet vrij is om mee te nemen. Hierin ben je dus beperkt in je vrijheid en kan je ook jouw werk kwijtraken als je met een andere partij in zee gaat. 

Een oplossing die vaak wordt gekozen is dat er een email pakket aan onze kant genomen wordt, en de website dan via een externe partij loopt. Dat is vaak een voordelige optie om van beide diensten je profijt mee te doen. 

Websites zelf maken met een Content Management Systeem zoals WordPress

Wat begon als enkel een manier om bloggen toegankelijker te maken is uitgegroeid tot een Content Management Systeem waar een groot deel van het internet op draait. Met WordPress is het mogelijk om voor iedereen die denkt dat het moeilijk is om een website te maken mee te werken. Omdat namelijk een hoop voor je geregeld al wordt, en  je op een visuele wijze aan je website kunt werken. Dus niet met coderen, maar met het klikken van je muis. Met een WordPress website heb je toegang tot vele duizenden gratis thema’s die het uiterlijk van je website beheren. Met een druk op de knop kan je die installeren en vervolgens gelijk aanpassen naar wens. Door bijvoorbeeld je  logo erin te verwerken en je teksten te plaatsen. 

WordPress is als populair systeem ook verzadigd met handleidingen en stap voor stap gidsen die je gratis kunt raadplegen, zowel in onze eigen kennisbank lichten we een hoop vragen toe. Maar ook zijn instructievideos te vinden op YouTube en vele andere gidsen online. Met WordPress sta je dus er niet alleen voor en kan je altijd zelf de oplossing vinden. Of iemand vinden die het voor je kan oplossen. 

De fundering van een website, hosting en een domeinnaam

Wat jouw website in ieder geval nodig heeft om gevonden te worden is een domeinnaam, zonder een domeinnaam zou je website namelijk enkel bereikbaar zijn doormiddel van een IP adres of een lastige technische instelling. Met een domeinnaam kan simpelweg de naam ingevoerd worden in de browser.  Zoals wij MijnHostingPartner.nl hebben. De domeinnaam is verder geheel zelf te kiezen naar wens, en kan afgestemd worden op je bedrijfsnaam, je achternaam of idee. En kan worden gekozen op land van operen. 

Nederlandse diensten kunnen met een .nl domein worden aangeboden. Engelse bijvoorbeeld met .com of .co.uk. Dat is verder aan jouw hoe je dit ingericht wilt zien. Houdt enkel rekening met het niet gebruiken van vreemde karakters, en of de domeinnaam nog beschikbaar is. Dit controleer je direct via onze domeinnaam configurator. 

Hosting zal voor de meeste starters uitkomen op ons Totaal SSD pakket, hierin beschik je over een voordelig totaalpakket wat je toegang geeft tot alles wat je nodig zult hebben voor het maken en onderhouden van je website, maar ook je eigen mail mogelijk maakt. 

Website zelf maken, de stappen die hierbij horen

Met het maken van een eigen website komen hier wel wat meer werkzaamheden bij kijken dan dit uitbesteden, het is immers ook een stuk voordeliger. We raden aan om het een en ander in te stellen die dit voor jezelf makkelijker maakt om te herstellen als er wat fout gaat. Zoals het maken van een backup taak die bijvoorbeeld elke week je website volledig back-upt. En regelmatig controleren op updates voor de onderdelen van je website. 

Is het moeilijk om zelf een website te maken? Nee, maar je dient hier wel wat tijd voor opzij te zetten

Het is dus voor iedereen mogelijk om een website te maken, de moeilijkheidsgraad hiervan is dus afhankelijk van welke manier je kiest om te gebruiken hiervoor. Maar in elk geval dien je hier wel wat tijd voor opzij te zetten. Het kost namelijk vaak enige tijd om te landen op een ontwerp wat je aanspreekt voor je website, en het schrijven van de teksten, het maken van de media en andere werkzaamheden die hieromheen zitten kan ervoor zorgen dat je niet in een middagje klaar bent. 

Neem dus voor het zelf maken van een website de tijd, en lees vooral rustig de beschikbare bronnen na op de informatie. Hier kan je dan altijd mee verder.

Heb jij jouw website zelf gemaakt? Of ga jij hem uitbesteden? Laat het ons weten!