Webhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.be

Een eigen 404 pagina maken

Een eigen 404 pagina maken
MijnHostingPartner

Een eigen 404 pagina maken

Een 404 pagina is een pagina die verschijnt zodra er een URL niet gevonden kan worden op een website. Dit is een van de meest voorkomende foutmeldingen die een bezoeker van je website kan tegenkomen. En daarom ook vaak uitgebreid wordt met behulpzame tips en artikelen die een bezoeker kan gebruiken om toch de gewenste informatie te vinden. Een eigen 404 pagina kan dus een belangrijke aanwinst zijn om jouw bezoekers ook direct bij te kunnen staan op pagina’s die niet helemaal correct werken. 

Een 404 melding kan je zelf snel veroorzaken door een random getal of string achter je website te zetten, je kan dan ook gelijk goed controleren of er al 1 actief is. En hoe je dit kan gaan aanpassen op jouw website.

404 pagina – Wat is het exact? 

Een 404 error is de standaard foutmelding voor het niet kunnen vinden van een bron of pagina binnen je website. Als je bijvoorbeeld linkt naar een bestand of link die niet bestaat of verplaatst is. Wat nogal eens gebeurd binnen een website. Dan kan je dit al veroorzaken. Bij de website MijnHostingPartner.nl zelf hebben we vele duizenden pagina’s. Met de vele kennisbank artikelen waarin we linken naar andere artikelen is het nogal eens voorgekomen dat dit op een 404 uitkomt. 

Met de overgang van het nieuwe klantenpanel in 2021 was dit voor een hoop artikelen het geval. Aangezien de URL structuur aangepast is hierna. Dit veroorzaakte ergernissen en hebben we daarom zo snel mogelijk opgepakt om allemaal bij te werken, externe tools zijn hierin ook onmisbaar om een website scan uit te voeren. Het is namelijk naast een aparte 404 pagina te maken, ook raadzaam om dit zoveel mogelijk voor te zijn. En verouderde URL’s up te daten zodra dit gewijzigd wordt. 

Een 404 melding kan ook ontstaan wanneer je nog geen HTTPS verbinding gebruikt of deze foutief geconfigureerd hebt. En ook tijdens het opvragen van vreemde bestandsextensies, vaak dien je hier dan nog een MIME type voor toe te voegen.  

Een 404 pagina kan je dus ook zelf testen binnen je website hosting, ga naar je website in een browser, en zet hier bijvoorbeeld het volgende achter: 

Mijndemopartner.nl/hebikeen404pagina

Hierna kan je al gelijk het volgende zien: 

Een eigen 404 pagina maken

Veel WordPress websites en specifiek de thema’s die het uiterlijk bepalen, hebben hier al een standaard 404 pagina ingebakken zitten. Het hoeft niet altijd een zoekvak te zijn zoals in dit thema (Kadence) maar het kan ook een andere layout al hebben. 

Wanneer je een 404 pagina krijgt, of de harde foutmelding krijgt zoals deze: 

Een eigen 404 pagina maken

Dan weet je gelijk dat jouw website hier nog geen standaard foutmelding verwerking voor heeft. Of een custom 404 pagina nog niet heeft. 

Een 404 pagina aanmaken of beheren binnen WordPress

Aangezien de meeste gebruikers een website maken met WordPress is het natuurlijk het interessants voor de meesten om te weten wat de stappen zijn hiervoor. WordPress thema’s hebben in de meeste gevallen hier een standaard template voor die je handmatig kan aanpassen. Dit heeft echter als nadeel dat dit met elke thema update weer vervalt als je dit niet in een child thema aanpast. Om dit even te controleren kan je een kijkje nemen in de bestanden van je thema in de editor -> Theme File Editor. In de lijst kan je dan zoeken naar 404 template, of 404 page. 

Een eigen 404 pagina maken

Je kan hier dan handmatig zaken in gaan wijzigen en verder opslaan in een child theme om ervoor te zorgen dat dit bewaard blijft met updates. Maar je kan dit wellicht makkelijker doen door een plug-in te gebruiken, zoals vele zaken geregeld kunnen worden binnen WordPress. Wanneer je een website builder gebruikt zoals Elementor of seedprod dan zit dit hier ook bij in gebouwd. Kijk dus na welke tactiek dus voor jouw het makkelijkst werkt. En implementeer dit in je WordPress website. 

404 pagina toevoegen via het control panel

Een eigen 404 pagina is ook gemakkelijk handmatig toe te voegen indien je jouw website zelf hebt gemaakt, of gebruikmaakt van een content management systeem wat dit niet standaard erin heeft gezet. Met een eigen ontworpen 404 pagina kan je hier zelf alle functionaliteit inzetten om dit verder af te ronden. 

Via het Control panel kan een eigen 404 pagina erin gezet worden, dit voegt een aantal regels toe aan je web.config bestand om dit verder te regelen. Je eigen 404 pagina kan je dan in een folder zetten, of direct in de wwwroot. Dat is verder aan jezelf de keuze hoe je dit inricht. 

Welke informatie is handig om neer te zetten in de 404? 

Een 404 pagina kan vaak het beste een zoekveld bevatten voor je website, mensen die de oorspronkelijke URL niet hebben gevonden kunnen dan verder zoeken naar de informatie die ze nodig hebben. Ook zijn er een aantal Veelgestelde vragen neer te zetten om klanten of bezoekers verder te helpen. En enige contact informatie is hier ook in te zetten. Het doel van een eigen 404 pagina is om bezoekers op een betere wijze te begeleiden naar de juiste informatie. Dit dien je dus zo gemakkelijk mogelijk te maken om ervoor te zorgen dat een bezoeker niet gefrustreerd weggaat. 

Hoe ziet jouw 404 pagina eruit? Deel een screenshot met ons op Sociale Media!