Kan je gratis een website maken?
Iedere freelancer, eigen ondernemer met een krappe startersbeurs, of iedere hobby matige websitemaker vraagt het zich wel eens af; Kan ik een gratis website maken? In deze blog post laten we zien dat dit zeer zeker mogelijk is, en hoe jij dit eenvoudig voor elkaar kunt krijgen. Maar helaas zitten er wel een aantal haken en ogen aan, een website online krijgen en houden brengt kosten met zich mee! We leggen het je haarfijn uit in deze blog post.
Een website zelf is gratis te maken
Een website maken kan op een hele hoop verschillende manieren, of je nu zelf aan de slag gaat met het coderen van jouw website. Je kiest voor een Content Management Systeem, of een website builder. In de meeste gevallen kan je gratis aan de gang met het ontwerpen en maken van je website.
Website zelf coderen
Zodra je zelf enige ervaring hebt met coderen en je wilt nu eindelijk zelf aan de gang voor het maken van je website dan kan je dit uiteraard ook geheel zelf coderen. De tools die hiervoor beschikbaar zijn kunnen vrijwel allemaal gratis gebruikt worden, zoals Visual Studio van Microsoft. SciTe, of in basis Notepad++. Je hebt namelijk weinig nodig om een website te maken, tools zoals Visual Studio zijn enkel maar fijn omdat er een hoop hulpmiddelen in zitten die het gemakkelijker maken.
Ook kan je kant en klare templates downloaden op sites zoals van Bootstrap, die je vervolgens zelf in elkaar kunt zetten om eenvoudig je eigen website te maken met minimaal werk.
Content Management Systeem
Een content Management Systeem is in de meeste gevallen en scenario’s aan te raden en kan breed ingezet worden. Het is ook in gevallen zoals WordPress en Joomla bijzonder gebruiksvriendelijk. En kan ook door beginners gebruikt worden om zonder te coderen een website te maken. Voor een Content Management Systeem kan je niet lokaal aan de gang zonder hiervoor een tool zoals WAMP voor te installeren. Met een hosting pakket kan je gelijk op het web aan de slag.
Website builder
Een andere populaire optie voor het maken van een website is het gebruik van een website builder. Website builders zijn platforms die tools en sjablonen bieden waarmee gebruikers zonder technische kennis toch aantrekkelijke en functionele websites kunnen maken. Deze builders zijn vaak gebruiksvriendelijk en vereisen geen kennis van codering. Ze bieden een verscheidenheid aan sjablonen en functionaliteiten, zodat gebruikers kunnen kiezen wat het beste bij hun behoeften past.
Deze worden in house gehost door de website maker, en zijn closed source. Oftewel niet zomaar te downloaden en te verplaatsen naar een andere partij. Als je de website ermee maakt, dan zit je zolang je de website in die vorm wilt behouden, vast aan de website builder. Voor sommige gebruikers is dit geen probleem, maar je moet hier dus wel enige rekening mee houden. Een domeinnaam kan dan bij ons geregistreerd worden, en vervolgens gepoint worden in de DNS naar de website builder.
Eerste kostenpost: Het domeinnaam
Het hebben van een unieke domeinnaam is essentieel voor het online aanwezig zijn met je website. Een domeinnaam is het adres waar mensen naartoe gaan om jouw website te vinden, zoals www.jouwbedrijf.com. Hoewel er enkele diensten zijn die gratis domeinnamen aanbieden, hebben deze vaak beperkingen, zoals het opnemen van de naam van de dienst in je domeinnaam (bijvoorbeeld jouwbedrijf.wordpress.com). Als je een professionele uitstraling wilt en volledige controle over je domeinnaam wilt hebben, moet je over het algemeen een domeinnaam kopen. De kosten hiervan variëren afhankelijk van de gekozen domeinextensie (.com, .nl, .org, etc.) maar ze kunnen variëren van enkele euro's tot enkele tientallen euro's per jaar.
De tweede kostenpost: Een website online krijgen en houden
Naast de kosten van het domeinnaam zijn er ook kosten verbonden aan het daadwerkelijk online krijgen en houden van je website. Deze kosten omvatten webhosting, wat in feite de ruimte op een server is waarop jouw website wordt opgeslagen en toegankelijk is voor bezoekers. Gratis webhostingdiensten bestaan, maar ze hebben vaak beperkingen zoals advertenties op je site, beperkte bandbreedte en opslagruimte, en minder betrouwbare prestaties. Als je een professionele uitstraling wilt en meer controle en betrouwbaarheid nodig hebt, is het meestal verstandiger om te investeren in betaalde webhosting. Bij MijnHostingPartner.nl hebben we een voordelig pakket voor je klaar staan, waar je voor elk budget kunt beschikken over ruime en snelle specificaties voor je website.
Sla dus nu ook de eerste hand aan jouw eigen website en ga voor een laag bedrag aan de gang! Bij de hosting van MijnHostingPartner.nl.