WordPress update 6 8

Bekijk ook eens een van de onderstaande artikelen

Nieuwe website maken

Nieuwe website maken wat heb je nodig? Om een website te maken heb je niet
Lees meer

WooCommerce Hosting

WooCommerce hosting Als je opzoek bent naar een partner voor jouw WooCommerce
Lees meer

PHP versies bijwerken

Updaten van software en achterliggende techniek is een cruciaal onderdeel
Lees meer

WordPress update 6 8

Gisternacht (Nederlandse tijd) is de laatste grote update van WordPress uitgekomen met release 6.8, waarin weer een hoop verbeteringen in zijn meegekomen op een hoop vlakken. Laten we in deze blog post bespreken wat hier zoal in gewijzigd is, en hoe jij je WordPress website veilig kunt updaten naar de laatste versie. 

Wat is er nieuw in WordPress 6.8?

WordPress 6.8 is een verfijnde release die zich richt op prestaties, gebruiksgemak en veiligheid. Deze update brengt vooral verbeteringen aan bestaande tools, waardoor je dagelijkse workflow soepeler verloopt. Hieronder lees je wat er allemaal nieuw is.

Vernieuwde Style Book

De Style Book heeft een nieuwe, overzichtelijke indeling gekregen met duidelijke labels. Hiermee kun je in één centrale plek eenvoudig de kleuren, typografie en andere stijlen van je website aanpassen. Nieuw is dat de Style Book nu ook werkt met klassieke thema’s die editor-styles of een theme.json bevatten. Je vindt deze functie onder Weergave > Ontwerpen, handig als je met CSS of de Customizer werkt en je wijzigingen visueel wilt bijhouden.

Verbeteringen in de editor

De editor in WordPress 6.8 heeft diverse kleine verbeteringen gekregen die samen zorgen voor een prettigere beleving. Zo is het eenvoudiger geworden om opties in Data Views te bekijken en kun je nu sticky posts uitsluiten in de Query Loop. Ook zijn er tientallen kleine verfijningen die de algehele gebruikerservaring ten goede komen.

Snellere paginalading met Speculative Loading

Een nieuwe functie is Speculative Loading. WordPress kan nu automatisch pagina’s vooraf laden zodra een bezoeker over een link beweegt of erop klikt. Dit zorgt voor bijna directe overgangen tussen pagina’s, wat vooral merkbaar is op snelle websites en in moderne browsers. De functie is aanpasbaar via een plug-in of met je eigen code.

Verbeterde beveiliging met bcrypt

Veiligheid krijgt opnieuw extra aandacht. Wachtwoorden worden vanaf nu standaard versleuteld met bcrypt, een sterkere en moeilijker te kraken methode dan voorheen. Deze wijziging gebeurt volledig automatisch, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen.

Meer toegankelijkheid

Deze release bevat meer dan 100 verbeteringen op het gebied van toegankelijkheid. Denk aan updates in alle standaardthema’s, verbeterd navigatiebeheer, aangepaste labels en verbeteringen in de Customizer. Ook de Block Editor kreeg meer dan 70 aanpassingen die het gebruik voor iedereen toegankelijker maken.

Optimalisaties voor prestaties en database

WordPress 6.8 bevat diverse aanpassingen die de prestaties van je site verbeteren, vooral bij drukbezochte websites. Zo is de manier waarop cache-sleutels worden gegenereerd in WP_Query geoptimaliseerd, wat de belasting van de database verlaagt. Daarnaast is er speciale aandacht voor het sneller laden van blokken, het registreren van bloktypes en het cachen van query’s.

Eerste stap naar supersnelle interacties

Met de introductie van de Interactivity API zet WordPress een eerste stap richting een toekomst waarin elke interactie op je site binnen 50 milliseconden plaatsvindt. Deze API maakt het mogelijk om interactieve elementen nog sneller en efficiënter te bouwen.

WordPress veilig updaten

De core van WordPress wordt automatisch geüpdatet zolang je de schrijfrechten hiervoor hebt toegepast op je website, je kan dit ook handmatig uitvoeren door in te loggen binnen je WordPress website, en vervolgens naar Updates te navigeren. De laatste WordPress versie 6.8 zal dan dienen klaar te staan om bijgewerkt te worden. Zoals ook door WordPress aangeraden is het verstandig om voor deze update een backup te maken van zowel je WordPress database, als ook de gehele inhoud van de wwwroot. Dit om ervoor te zorgen dat je altijd nog terug kan wanneer er een fout ontstaat. Dit zal voornamelijk mogelijk zijn wanneer je thema’s of plug-ins hebt die verouderd zijn. En hierdoor niet kunnen samenwerken met de laatste WordPress versie. 

Wanneer je veel plug-ins en thema’s geïnstalleerd hebt staan binnen je website, kan het hierdoor verstandig zijn om nog enkele dagen te wachten met het updaten van de WordPress core, dit om de onderdelen een kans te geven om ook patches hiervoor uit te brengen voordat je update. Dit om de werking van je site te kunnen controleren.

Mocht je nog gebruik maken van een sterk verouderde WordPress versie, dan kan het ook noodzakelijk zijn om WordPress handmatig up te daten naar de laatste versie. Hoe je dit doet hebben we ook een kennisbank artikel voor gemaakt, zodat jij jouw website weer veilig kunt maken en up to date. 

Lees hier hoe je dit kan doen: 

https://www.mijnhostingpartner.nl/client/knowledgebase/webapplicaties/cms/wordpress/wordpress-via-ftp-updaten/

Wil jij graag niet meer tijd kwijt zijn aan het onderhoud van WordPress websites? Neem dan eens een kijkje bij onze Managed WordPress hosting pakketten bij onze partner MijnWordPressPartner.nl! Hier hebben we het perfecte pakket voor je klaarstaan voor jouw project, waar wij het onderhoud voor je uit handen nemen!