Webhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.be

MySQL versus MariaDB laadtijden in WordPress

MySQL versus MariaDB laadtijden in WordPress
MijnHostingPartner

MySQL versus MariaDB laadtijden in WordPress

Databases maken een cruciaal onderdeel uit van jouw website, in de database worden jouw teksten in opgeslagen, inhoud van de website en structuur, en nog veel meer belangrijke data zoals de klantgegevens. Met een website is het daarom van groot belang dat je hier de beste oplossing voor uitzoekt. Met de lancering van MariaDB al enige tijd geleden is het nu ook mogelijk om voor jouw volgende WordPress website met een MariaDB te gaan werken. Laten we in deze blog post een kijkje nemen wat het snelheidsverschil is tussen de twee verschillende databases.

Iedereen weet ondertussen wel dat de snelheid van jouw website een belangrijk item is op de dag van vandaag. Met een snellere laadtijd zijn je bezoekers eerder tevreden gesteld en kan het zelfs een aanzienlijk verschil maken in hoe jouw website wordt gerangschikt in zoekmachines zoals Google. Jouw website snel beschikbaar maken maakt ook een verschil in jouw conversie percentages. Met een snellere site kan je dus ervoor zorgen dat je algehele ervaring op de website omhoog gaan. WordPress staat erom bekend dat het snel kan zijn, mits je ervoor zorgt dat je nodige stappen neemt om dit zo te houden. Laten we een kijkje nemen naar de verschillen tussen het hosten van jouw WordPress database in MariaDB en MySQL. 

Wat is MariaDB?

MariaDB wordt gezien als de spirituele opvolger van MySQL, waar MySQL overgekocht is door Oracle, en hierna niet meer “echt” open source is geweest. Is MariaDB opgezet door een groot deel van het originele team achter MySQL. Maar dan met de missie om een aantal fouten of limitaties te vermijden. En een ware open source beleving aan te bieden. MariaDB kan dus door iedereen ingezien worden, en vrij gebruikt worden door bedrijven en particulieren. MariaDB is daarom in een aantal kernpunten anders opgebouwd van de grond af, en kan daarom een aantal limitaties vermijden die MySQL wel bevat en lastig van zich af kan schudden. 

We waren en zijn daarom nog steeds enthousiast nu we ook standaard MariaDB hosting databases aan kunnen bieden binnen onze hosting pakketten, en moedigen veel mensen aan om dit te gaan gebruiken. Bestaande MySQL databases kunnen namelijk naadloos worden overgezet, en Content Management Systemen zoals WordPress kunnen hier zonder enige andere stappen worden geïnstalleerd. Het is alleen maar nodig om even een andere host naam op te geven de rest is gewoon hetzelfde te houden. Ook is er gewoon zoals normaal online de database verder in te zien en te bewerken via PHPmyAdmin.

Laadtijden en testscenario 

Voor de test case hebben we het domeinnaam en website van MijnDemoPartner.nl gebruikt, we hebben hier een minimum aan plug-ins op geïnstalleerd. Draait het pakket op de standaard SSD hosting pakketten, maakt het gebruik van het thema GeneratePress. En wordt de PHP versie 7.4 gebruikt.  En staat er een standaard gratis SSL certificaat op. De laadtijden zijn natuurlijk altijd afhankelijk van een groot aantal factoren, zodra je Advertenties en Google Analytics actief maakt dan zal je merken dat je laadtijden al omhoog springen. Houdt dus altijd ook je eigen data in je achterhoofd. En test eerst voordat je hier gelijk op overstapt.

Het testen doen we op exact dezelfde server en situatie, het enige verschil is dat we de database pointen naar MySQL en MariaDB. De database zelf is verder gelijk. 

MariaDB test score:

Finish laadtijd:  1.05 seconden Load: 560 MS  

MySQL test score:

Finish Laadtijd: 1.26 seconden Load 740 MS

Er zit dus een verschil in de laadtijd tussen MariaDB en MySQL, geen groot verschil, maar toch een aantal milliseconden die maar net het verschil kunnen maken. Amazon heeft hier onlangs een flink aantal experimenten mee gedaan, en elke milliseconden kan ervoor zorgen dat een conversie niet plaatsvindt. Natuurlijk hebben hun hier hele afdelingen voor om dit te testen en te optimaliseren. Een WordPress website wordt vaak door een klein team maar beheerd.

Een database omzetten van MySQL naar MariaDB kan daarom een makkelijke wijze zijn om voor relatief weinig werk een paar milliseconden van jouw website af te schaven. Met meer optimalisatie werk kan je veel langer bezig zijn voor nog minder resultaat. 

Dit zelf testen kan je ook doen zonder gelijk van alles kwijt te raken of om te zetten, exporteer simpelweg je huidige MySQL database, maak een MariaDB en gebruiker aan,  importeer de SQL database in MariaDB, en als laatst werk de gegevens bij in het wp-config.php bestand naar de nieuwe database. Hierna draait je website direct via de MariaDB database. En kan je dus gelijk gaan testen met je configuratie. Om direct de snelheid te controleren kan je via de browsertools met F12 controleren wat het verschil is in jouw website.