Webhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.be

Migratie naar een nieuwe website

Migratie naar een nieuwe website
MijnHostingPartner

Migratie naar een nieuwe website

In deze blog post richten we ons op het onderwerp om een nieuwe website te publiceren, eens in de zoveel jaar zal je na gaan denken over een nieuwe website met wellicht een nieuwe layout, nieuwe functionaliteit en andere nieuwe zaken. Dit  houdt niet alleen je website relevant, maar ook fris en fijn in gebruik. De techniek achter een website kan namelijk verouderen en bijvoorbeeld niet meer geschikt zijn voor kleinere schermen. Een nieuwe website kan je een boost geven hierin en weer een fijne nieuwe ervaring bieden aan je gebruikers.

Goed voorbereiden op de migratie

Een gedegen voorbereiding is van essentieel belang voordat je daadwerkelijk begint met de migratie. Begin met een uitvoerige inventarisatie van je oude website, inclusief alle webpagina's, multimedia-elementen, en interactieve functies. Maak een gedetailleerde lijst van alle functionaliteiten, formulieren en andere elementen die je wilt behouden in de nieuwe website. Deze inventarisatie helpt om eventuele waardevolle elementen niet over het hoofd te zien tijdens het migratieproces. Kijk ook binnen Google Analytics of je statistiekentool om te controleren welke pagina’s het meeste verkeer generen, deze hebben uiteraard prioriteit bij een migratie. 

Back-up van je Oude Website

Voordat je enige wijzigingen aanbrengt, is het van belang om een volledige back-up van je oude website te maken. Dit vormt een noodzakelijke voorzorgsmaatregel, waardoor je te allen tijde een veiligheidsnet hebt in geval van onvoorziene complicaties tijdens de migratie. En dus kunt terugvallen op je backup wanneer alles maar verkeerd blijft gaan. De backup is raadzaam om te maken van zowel je website bestanden als database, en vervolgens deze extern ook nog een keer op te slaan. Dus buiten je hosting space.

Ook is het raadzaam om een nieuwe database te gebruiken voor een nieuwe website, in plaats van de oude database te hergebruiken. Ook nieuwe gegevens zijn hierbij van toepassing.  Dus een nieuwe database gebruiker en wachtwoord. Ook deze techniek staat namelijk niet stil en bij MijnHostingPartner.nl hebben we bijvoorbeeld nu ook MariaDB en MySQL 8 beschikbaar in je pakket. Deze databases zijn efficiënter dan de inmiddels oudere MySQL 5 databases. 

Ontwikkeling van de Nieuwe Website

Nu breekt het spannende gedeelte aan - het bouwen van je nieuwe website! Ongeacht of je een professionele web ontwikkelaar bent of gebruikmaakt van een Content Management Systeem (CMS) zoals WordPress, zorg ervoor dat je het ontwerp en de functionaliteit van je nieuwe site zorgvuldig overweegt. Het ultieme doel is om de gebruikerservaring te verbeteren en gelijktijdig essentiële en populaire elementen van je oude website te behouden.

Wanneer jouw nieuwe website gebouwd wordt door een bureau of andere partij dan is het slim om in deze fase nauw contact te hebben met de ontwikkelaar. En al jouw wensen duidelijk aan te geven in dit proces. Later als een website live is dan kunnen grote wijzigingen hierin minder eenvoudig zijn. 

Migratie van Inhoud

Het is nu tijd om je waardevolle inhoud over te zetten naar de nieuwe website. Afhankelijk van de omvang van je website kan dit een tijdsintensieve taak zijn. Zorg ervoor dat je tevens eventuele SEO-geoptimaliseerde inhoud behoudt en metatags en trefwoorden bijwerkt waar nodig. Al je teksten, afbeeldingen, video’s en andere inhoud vallen hier allemaal onder. En zijn van groot belang om over te zetten naar je nieuwe website. Voor websites of onderdelen van een website met een focus op content, zoals blogs, nieuwsartikelen of productpagina’s. Kunnen een groot onderdeel zijn van je marketingstrategie en bron van verkeer en conversie. 

URL-Structuur en Redirects

Het behouden van je oude URL-structuur is van groot belang om verbroken links te voorkomen en je zoekmachine ranking te behouden. Configureer 301 redirects voor alle oude URL's, zodat bezoekers automatisch naar de juiste pagina's op je nieuwe site worden doorverwezen. Raadpleeg hiervoor nauw Google Search Console om enige zaken voor te zijn, en na de migratie te controleren op bronnen die nog doorverwezen of opgelost dienen te worden. Te veel 404 meldingen op je website kunnen schadelijk zijn.

Grondige Testfase en Debugging

Zodra de migratie is voltooid, is een grondige testfase van cruciaal belang. Test elke pagina en functionaliteit op je nieuwe website uitvoerig. Identificeer en verhelp eventuele fouten, ontbrekende afbeeldingen, verbroken links of andere onregelmatigheden. Voer eveneens tests uit op verschillende apparaten en browsers om ervoor te zorgen dat je website volledig responsief is. Google Search Console en website audits kunnen hierin een krachtige tool zijn om jezelf veel handmatig werk te besparen. Maar het is ook met die tools nog steeds nodig dat je ook handmatig controleert op werking en ervaring. 

Gefeliciteerd! Je hebt hierna met succes je oude website gemigreerd naar een nieuwe en geoptimaliseerde versie. Hoewel het migratieproces wellicht uitdagingen met zich meebracht, zal het eindresultaat ongetwijfeld de moeite waard zijn. Een nieuwe website biedt ongekende kansen om je merk te laten groeien en je online aanwezigheid te versterken. Blijf je nieuwe website nauwlettend monitoren en optimaliseren om ervoor te zorgen dat deze optimaal presteert. Vraag ook om feedback van je gebruikers om te peilen wat de gebruiker ervaring is na de overzetting. Het doel is natuurlijk om te zorgen dat zowel oude en nieuwe bezoekers tevreden te stellen!