Webhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.beWebhosting Belgie - Mijn Hosting Partner.be

Hosting jargon uitgelegd

Hosting jargon uitgelegd
MijnHostingPartner

Hosting jargon uitgelegd

Als je een leek bent kan het best zijn dat je een paar moeilijke woorden te horen krijgt over de helpdesk.Vaak gaat het dan om jargon of te wel, vaktaal.

Omdat veel van deze termen toch redelijk ingewikkeld kunnen zijn gaan we dit in deze blog post behandelen.We gaan in deze blog post de belangrijkste termen in de hosting wereld doornemen wat de belangrijkste hosting termen zijn.

CMS

Wellicht een van de meest gebruikte termen die je langs zal zien komen is het woord CMS.Dit staat voor Content Management Systeem en is een systeem waarmee je je website kan beheren.Denk hierbij bijvoorbeeld aan WordPress.

In dit systeem heb je de mogelijkheid om in enkele seconden gehele webpagina's op te zetten zonder dat je dit zelf hoeft te coderen.Je hoeft hierbij slechts alleen een bijpassend thema te kiezen en je kan op die manier zo je website in elkaar zetten.

Naast dat heb je hierbij ook uitgebreide mogelijkheden om plug-ins te installeren zodat je de website helemaal naar eigen wens kan bouwen.Het is hierbij vaak wel belangrijk dat je de updates van je systeem goed bij houdt.

Dit komt omdat hier regelmatig lekken in gevonden worden die in de updates gedicht worden, het is dus voor je eigen veiligheid.Ook is het mogelijk om dit automatisch te laten doen door middel van Managed WordPress Hosting, zo hoef je hier verder niks aan te doen.

TLD & Subdomeinen

Je hebt op je hosting altijd 2 verschillende soorten domeinen.TLD staat top level domeinen en dit is je hoofddomein die je ook aan moet schaffen.

Aan je hoofddomein kan je ook subdomein toevoegen, dit ziet er dan bijvoorbeeld zo uit: shop.DomeinNaam.nl.Een ander voorbeeld is onze webmail of het control panel, die zijn namelijk bereikbaar via subdomeinen.

Dit heet een subdomein en is een domein wat je als toevoeging van je hoofd domein kan beschouwen.Gelukkig komen er bij subdomeinen geen extra kosten kijken en je kan er dus zoveel aanmaken als je zelf wilt.

web.config

Het kan zijn dat je alleen bekend bent met het bestand genaamd htacces, dit wordt voornamelijk op Linux systemen gedraaid.Op Windows systemen heb je hier een ander bestand voor die web.config heet.

Je kan hiermee het zelfde doen als op htacces bestanden echter dient het er wel anders ingezet te worden.Wanneer je gebruik maakt van bijvoorbeeld Umbraco hosting dan moet je hierbij een web.config bestand gebruiken.

Dit is dus eigenlijk een configuratie bestand waarmee je van alles in kan stellen zoals een redirect naar https.

FTP

Een FTP verbinding is niet zo het belangrijkste wat je nodig hebt maar het kan vele dingen een stuk makkelijker maken.FTP staat namelijk voor File Transfer Protocol en kan gebruikt worden om bestanden over te zetten.

Wat je hiermee eigenlijk doet is het bestand van de ene computer naar een andere computer plaatsen.Je kan dit ook gebruiken om snel toegang tot je bestanden te krijgen.Een veel gebruikt programma om dit werkende te maken is FileZilla dit is ook het programma dat wij hiervoor aanbevelen.

SSL

Online veiligheid is iets wat steeds belangrijker is.Dit geld niet alleen voor jezelf maar ook voor de bezoekers van je website.

De beste manier om je bezoekers op een veilige verbinding op je website te laten is via een https verbinding.Dit kan als je gebruik maakt van een SSL certificaat.Zo kan je de bezoekers over een veilige verbinding je website laten bezoeken.

Als je dit hebt zal je ook merken dat er in de zoekbalk van je browser een slotje staat.Dit toont aan dat je op een website zit met een veilige verbinding.

Ook zal je merken dat je verbinding niet over http gaat maar over https.Bij een eigen webshop is het zelfs verplicht om hiervan gebruik te maken, nep webshops hebben om die raden namelijk vaak ook geen SSL certificaat.

Let er hierbij wel op dat het wel mogelijk is dat ze alsnog een SSL certificaat hebben, dit zal dan gaan om het let's encrypt certificaat.Dit is een gratis certificaat waar verder geen controles op zitten dus iedereen kan dit installeren.

DNS records

In onze vorige blog post hebben we verschillende DNS records uitgelegd.DNS records zijn vergelijkbaar met verkeersregelaars omdat ze er voor zorgen dat je bezoekers naar je website verwezen worden.

A records zijn de IP adressen van je website en die zorgen ervoor dat je naar de juiste plek op de server verwezen wordt.Wijzigingen van een DNS record zullen ook altijd even duren voordat deze volledig verwerkt zijn, dit heet het DNS refresh.

Mocht je verder nog vragen hebben dan je altijd kijken of er een chat medewerker aanwezig is.Indien er niemand op de chat aanwezig is kan je een ticket aanmaken via ons ticket systeem.Contact via Facebook of Twitter is ook mogelijk.